Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zaterdag 13 maart 2010

Oefening van de week: Moraliteit

Ontwikkeling is niet mogelijk zonder het toepassen van morele codes. Codes die je gebruikt om het ‘goede’ te doen voor jezelf en de omgeving waarin je functioneert.

De morele codes zijn gedragscodes die je hanteert in je dagelijkse leven. Daar ze veelal onbewust aanwezig zijn, vereist het bewustwording en discipline om de gedragscodes toe te passen. Het continue gebruiken van de morele codes geeft toegang tot een nieuw bewustzijnsgebied. De codes leveren een bijdrage om een leven te leiden dat ertoe doet.

Enkele morele codes zijn:

* Geweldloosheid (Zowel in gedachten, woord als daad naar anderen en jezelf)
* Rechtvaardigheid (Naar anderen en jezelf)
* Gelijk(waardig)heid (Met anderen of subpersoonlijkheden in jezelf. Stel je niet boven iemand maar naast hem/ haar als mens)
* Welwillende waarheid (Het gebruik van de waarheid op zo'n manier dat de ander er beter van wordt. Het gaat hier om een vorm van mededogen. Hou het welzijn van anderen in ogen)
* Niet stelen (Jezelf geen dingen toe-eigenen die niet van jezelf zijn. Als je je meer toe-eigent dan nodig dan steel je. Wat heb je eigenlijk echt nodig om te leven?)
* Onzelfzuchtigheid (Iets doen voor een ander zonder er zelf iets voor terug te hoeven krijgen)
* Vrijheid (Beperk anderen en jezelf niet om te doen wat je graag wilt doen)

De volgende oefening kan je helpen in het naleven van de morele codes.

1. Kies elke dag een morele code waarmee je aan de slag gaat.
2. Ga aan het einde van de dag even alleen zitten en evalueer de dag. Wanneer ben je in staat geweest om de gekozen morele code toe te passen en wanneer niet?
3. Ervaar het verschil in je denken en voelen bij het wel of niet toepassen van de morele code.

Veel plezier met de morele codes.


=======================================

P.S.

De nieuwe NLP Practitioner opleiding start op 23 april in Roermond. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Ook is het mogelijk om op een laagdrempelige manier NLP te ervaren. We geven op 20 en 27 maart 2010 wederom een Introductie in NLP.