Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zaterdag 27 maart 2010

Oefening van de week: Dissociëren

Heb je ook wel eens dat je je slecht voelt of minder in je vel zit? In NLP leer je hoe je afstand kunt nemen van gevoelens om ze hanteerbaar te maken. We noemen dit dissociëren. Dissociëren heeft betrekking op de capaciteit van iemand om zich los te maken van een ervaring om zichzelf op één of andere manier te observeren, om zo afgescheiden van de ervaring te zijn. Hiermee verander je de impact van de ervaring en niet de ervaring zelf. Hier zit een groot verschil in.

Dissociëren is eigenlijk heel simpel als je weet hoe je het kunt toepassen. De volgende oefening helpt je hierbij.

1. Ga deze week met je gevoel aan de slag als het even tegenzit.
2. Word je bewust van het belemmerende gevoel en terwijl je voelt, sluit je je ogen en maak je een beeld van de situatie dat verantwoordelijk is voor het gevoel. Laat hier gewoon naar boven komen wat er in je opkomt.
3. Zodra je een beeld hebt dan plaats je jezelf in dit beeld. Je ziet jezelf dus in het beeld.
4. Is dit je gelukt? Ervaar dan eens of er een verandering optreedt bij je gevoel.

Het tegenovergestelde van dissociëren is associëren. Hiermee maak je het gevoel juist intenser. Associëren doe je door uit het beeld te stappen en vanuit je eigen ogen naar het beeld te kijken, zonder dat je jezelf ziet. Het toepassen van associëren en dissociëren creëert keuzemogelijkheden om ervaringen anders te beleven.

Veel plezier met de oefening.


Response NLP Opleidingen

Milan Somers

=============================================
10 april 2010 is er weer een Introductie in NLP en zal deze oefening in een andere vorm ook aan bod komen. Kijk voor meer informatie op http://www.response-nlpopleidingen.nl/introductie-in-nlp