Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 28 februari 2010

Oefening van de week: Ademen

We vergeten het vaak. Onze ademhaling is de basis van het leven. Een goede ademhaling bevordert onze levenskwaliteit en geeft balans tussen lichaam en geest.

Onze gemoedstoestand heeft invloed op onze ademhaling en vice-versa. Ben je gestrest dan heb je vaak een kortere ademhaling vanuit het middenrif of borst. Ben je compleet ontspannen dan is de ademhaling diep en vanuit de buik. Zeker in situaties waar spanning aanwezig is, is het van belang om contact te houden met je ademhaling. Wat namelijk vaak gebeurt, is dat in stressvolle situaties je ademhaling stokt waardoor er minder zuurstof naar je cellen en hersenen gaat. Hierdoor beperk je jezelf om adequaat te reageren.

De volgende oefening kan je helpen om een betere buikademhaling te hebben in situaties waar spanning heerst en je oplettend dient te blijven.

1. Ga elke avond rustig afgezonderd in een stoel zitten
2. Voel hoe je in de stoel zit met de voeten stevig op de grond
3. Sluit je ogen en leg je handen op je buik
4. Adem nu rustig vanuit een buikademhaling (adem in door je neus en adem uit door je mond)
5. Heb je de ademhaling onder controle? Denk dan eens aan een stressvolle situatie die is geweest of waarvan je verwacht dat die nog gaat komen
7. Merk op wat dit met je ademhaling doet.
8. Blijf aan de situatie denken en zorg voor de juiste buikademhaling. Merk hoe de stressvolle situatie verandert.

De volgende keer dat je in een dergelijke situatie terecht komt, ga dan eerst naar je buikademhaling en handel de situatie vanuit daar af.

Veel plezier met ademen!