Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zaterdag 6 februari 2010

Fysiologie

Je fysiologie is een zeer krachtige hulpbron die je kunt inzetten om ervaringen anders te gaan beleven. Onder de fysiologie verstaan we onze bewegingen, gebaren en het gebruik van onze stem.

In de oosterse filosofie zeggen ze dat lichaam en geest een zijn en met elkaar samenwerken. In NLP zeggen we dat je geest (lees je denken) voor een groot gedeelte je gedrag en daarmee je fysiologie aanstuurt. Dit principe kun je ook omdraaien. Namelijk dat de wijze waarop je in staat bent om je fysiologie te veranderen, je daardoor ook in staat bent om je denken (over iets) te veranderen. Dit laatste doen we vaker met kinderen als we weerbaarheidstraining in het onderwijs geven. We laten ze dan een dierenspel doen en zeggen tegen ze dat ze bijvoorbeeld de houding dienen aan te nemen van een trotse pauw of een bange wezel of een sterke beer. Hiermee maken we de kinderen bewust dat elke houding een bepaalde gewaarwording is en een ander gevoel met zich meebrengt. Ook geven we ze mee dat hoe zij hun fysiologie tentoonspreiden invloed heeft hoe andere mensen kijken naar de kinderen.

Voor ouderen geldt precies hetzelfde. Door bewust te worden van je fysiologische houding in bepaalde situaties, kun je een eerste stap nemen om een verandering te creƫren in de ervaring. Ga maar eens terug naar een vervelende situatie en ga eens na hoe je fysiologische houding was en neem deze aan. Daarna ga je in dezelfde situatie bewust een andere houding aannemen. Een houding waarbij je in balans bent en je stevig voelt. Daarbij kun je eens voelen wat het verschil is en welke impact de veranderde houding op de ervaring heeft.

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur voor een fysiologische houding die hem sterk en krachtig maakt. De volgende elementen kunnen je er in ieder geval bij helpen:

1) Voeten op de grond waarbij je gewicht 50% op links en 50% op rechts staat.
2) Voel je ruggengraat en strek deze uit.
3) Zorg voor een lage buikademhaling.
4) Duw je borstkas iets vooruit met ontspannen schouder.