Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 5 februari 2012

Oefening van de week: Het afstemmen van verwachtingspatronen in een gesprek

Veel miscommunicatie ontstaat door verwachtingspatronen. De algemene definitie in de encyclopedie is: “Het geheel van ideeën over de ontwikkeling van komende gebeurtenissen, gebaseerd op informatie over vergelijkbare gebeurtenissen.” In een gesprek zijn vooraf, tijdens en na het gesprek vaak verwachtingspatronen aanwezig of worden juist gecreëerd door het gesprek. Ga maar eens terug naar een willekeurig gesprek. Wat was je verwachting van het gesprek? Wat verwachtte je van jezelf? Wat verwachtte je van de ander? Wat dacht je dat de ander van zichzelf en jou verwachtte? Zoals je ziet kunnen er flink wat verwachtingen in een gesprek aanwezig zijn. Hoe meer je je eigen verwachtingen en die van je gesprekspartner weet, des te meer sturing kun je geven aan een gewenst resultaat in je communicatie. In de NLP Practitioner werken we met 8 stappen om te komen tot een succesvolle communicatie of coaching. Het stellen van het kader, waarin verwachtingspatronen worden verkend en afgestemd, is de eerste stap. Je kunt je voorstellen dat het missen van de eerste stap kan leiden tot een minder succesvolle communicatie. De oefening van de week gaat over het afstemmen van verwachtingspatronen in een gesprek.

1) Kies een willekeurig gesprek uit waar je wilt oefenen met verwachtingspatronen.
2) Beantwoord, voordat je het gesprek in gaat, de volgende vragen:
- Welke rol wil ik opnemen in dit gesprek?
- Welke verwachtingen heb ik van het gesprek?
- Welke verwachtingen heb ik ten aanzien van de ander?
3) Stem tijdens het gesprek af wat de verwachtingspatronen zijn van jezelf en reserveer ruimte in het gesprek voor de verwachtingspatronen van de ander.
4) Als de verwachtingspatronen helder zijn, bepaal dan gezamenlijk het doel.
5) Mochten er aan het einde van het gesprek nog afspraken gemaakt zijn, stem dan opnieuw af of de verwachtingspatronen ten aanzien van de afspraken helder en duidelijk zijn.
6) Ervaar welke mogelijkheden het geeft door eerst in een gesprek aandacht te besteden aan verwachtingspatronen. Vraag tevens feedback aan je gesprekspartner.

Veel plezier met het afstemmen van verwachtingspatronen in een gesprek.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

================================================================

Wil je meer uit je communicatie halen? Op 20 april start de nieuwe NLP Practitioner te Roermond. Lees hier alle informatie over de opleiding. Verder zijn de nieuwe data van de basistraining NLP gepland. De driedaagse training zal plaatsvinden op 8, 9 en 10 juni 2012.