Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 6 november 2011

Oefening van de week: Sorteerstijlen

Iemands denken, voelen, waarnemen en handelen in een bepaalde context, wordt gekenmerkt door bepaalde patronen. Patronen die voor iemand zelf vaak zo vanzelfsprekend zijn, dat ze nooit ter sprake komen. Deze patronen noemen we in NLP metaprogramma's. Het zijn onbewuste denkstijlen die mede ons gedrag bepalen. Een van deze metaprogramma’s zijn de primary sorts ofwel sorteerstijlen. Er zijn vijf categorieën die aangeven aan wat voor dingen waarde wordt gehecht in een bepaalde situatie. Er wordt mee aangegeven op welke manier iemand bepaalt wat belangrijk is voor hem. De oefening van de week gaat over de sorteerstijlen.

Om de oefening goed te doen, richten we ons nu op 3 sorteerstijlen. Ze geven aan waar je je op richt in een ervaring. Je richt je op: 1) Mensen 2) Activiteiten 3) Informatie

1) Geef van onderstaande woorden een eigen definitie/ voorbeeld van het woord. B.v. Liefde betekent voor mij, samen met twee rietjes uit een glas cola drinken.
- Respect
- Doorzettingsvermogen
- Plezier
- Ontspanning
- Harmonie
- Liefde
- Gezelligheid
- Inzicht
- Zelfvertrouwen
- Inlevingsvermogen
2) Ga nu na welke van de drie sorteerstijlen - in elke afzonderlijke definitie - het meest voorkomt.
3) Welke sorteerstijl heeft jouw voorkeur?

Veel plezier met de sorteerstijlen en de ontdekking waar je onbewust de focus op legt.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

=======================================

De metaprogramma’s komen uitgebreid aan bod in de 24-daagse NLP Master Practitioner. In januari 2012 start de opleiding. Er zijn nog 2 plekken beschikbaar.