Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 30 oktober 2011

Oefening van de week: Constructief denken

Deze week had ik een coachgesprek met een man die niet goed in zijn vel zat. Tijdens het gesprek werd de cliënt zich bewust dat hij heel goed was om te benoemen wat hij allemaal fout deed. Toen ik hem vroeg wat hij allemaal wel goed gedaan had, bleef het stil. Voor hem was dit zeer lastig om antwoord op te geven. Het was een patroon geworden. Door dit patroon werd hij zich bewust hoe zeer hij zichzelf eigenlijk veroordeelde. Zijn interne dialoog was destructief.

Vaak zijn we ons niet bewust hoeveel dingen we goed doen op een dag. Als je op een dag 5 dingen goed doet en 1 fout dan gaat de fout dikwijls overheersen. De fout beïnvloedt vervolgens je gevoel. Dit werkt destructief. Wil je constructief denken (en je daardoor goed voelen) dan helpt het om je juist te focussen op wat je wél goed doet. De oefening van de week gaat over constructief denken.

1) Neem de komende periode pen en papier mee.
2) Schrijf na elk gesprek, ervaring of situatie enkel de dingen op die je goed gedaan hebt. Het maakt niets uit wat je opschrijft. Dit kan zijn dat je een lekkere maaltijd hebt gemaakt, iemand een helpende hand hebt geboden of rustig bent gebleven in een gesprek. Op het einde van de dag heb je als het goed is een hele lijst.
3) Kijk niet naar de lijst. Doe dit pas aan het einde van de week.
4) Doe dit elke week en evalueer na 1 of 2 maanden wat er verandert.

Veel plezier met constructief denken.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

In een NLP Practitioner opleiding leer je meer over je patronen en hoe je deze kunt ombuigen. De najaarsopleiding begint op 24 november 2011. Er is nog 1 plaats beschikbaar.