Ons gedrag en communicatie wordt gestuurd door onbewuste overtuigingen. We gaan voor onze eigen waarheid zonder vaak echt te weten waar we van overtuigd zijn. En als je de overtuiging weet, heb je je dan wel eens afgevraagd of de informatie waarop je je overtuigingen baseert correct is? Een goed voorbeeld hiervan was het vaccinatiebeleid voor de Mexicaanse griep. Je had hier voorstanders en tegenstanders van. Beide gebruikten een andere bron van informatie om hun overtuiging te bevestigen. Maar welke informatie was nu correct? Het antwoord op deze vraag laat ik in het midden daar iedereen zijn eigen visie hierop heeft. Interessanter is om voor jezelf (en een ander) uit te zoeken op welke informatie de overtuiging gebaseerd is. Er is maar een vraag die je telkens hoeft te stellen om de diepte in te gaan. De oefening van de week gaat over de vraag “Hoe weet je dat?”
1) Kies deze week een aantal gesprekken uit waar je de diepte in kunt gaan.
2) Als je gesprekspartner iets zegt waarvan hij/ zij overtuigd is, stel dan de vraag “Hoe weet je dat?” Andere vragen die ook helpen zijn “Waar baseer je dit op?” of “Wat maakt dat je dit zeker gelooft?”
3) Het kan zijn dat je antwoorden krijgt als “Dat was op het nieuws”, “Dat stond in een vakblad” of “Dat weet ik nu eenmaal.” Ga op basis van het antwoord de diepte in met de persoon door bijvoorbeeld te vragen hoe de gesprekspartner weet dat deze informatie correct is en de waarheid representeert. Ook kun je vragen of er andere informatiestromingen zijn die het tegendeel bewijzen.
4) Let op de reactie van je gesprekspartner en merk op welk effect het heeft.
Veel plezier met de vraag “Hoe weet je dat?”
Response NLP Opleidingen
Milan Somers
==============================
Wil je op een laagdrempelige, leuke en vertrouwde manier kennismaken met NLP? Kom dan zaterdag 22 oktober deelnemen aan de Introductie in NLP. Na de workshop weet je of NLP iets voor je is. Duur 2,5 uur.