Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 8 mei 2011

Oefening van de week: Up time zijn tijdens je communicatie

Tijdens onze communicatie schuift ons bewustzijn continue. Is ons bewustzijn naar binnen gericht dan noemen we dit down time. Je bent dan gefocust op de innerlijke beelden die voorbij komen, de innerlijke geluiden en stemmen die aanwezig zijn en je gevoelssensaties. Het tegenovergestelde is up time. Je bewustzijn is naar buiten gericht en je bent voornamelijk bezig met wat je ziet, hoort en waarneemt in de omgeving. Je kent wellicht een eigen voorbeeld van jezelf dat je met iemand aan het communiceren bent en terwijl de persoon zijn verhaal doet, jij ergens anders aan het denken bent, en gewoon blijft knikken bij wat de ander communiceert. Deze keer gaat de oefening van de week over het up time zijn tijdens je communicatie. Het voordeel van up time zijn, is dat je meer aanwezig bent tijdens het gesprek en beter kunt waarnemen wat het effect van jouw verbale en non-verbale communicatie is op je gesprekspartner.

1) Kies deze week een aantal gesprekken uit om bewust up time te zijn. Dit doe je door je bewust te focussen op wat je hoort en ziet in je omgeving.
2) Merk in het gesprek op wanneer je bewustzijn zich naar binnen wilt keren. Stel je achteraf de vraag wat maakte dat je bewustzijn zich naar binnen wilde keren. De antwoorden maken het mogelijk om erachter te komen hoe je bewustzijn werkt tijdens communicatie.
3) Vraag aan het einde van het gesprek (waar het kan) om feedback hoe je gesprekspartner het gesprek vond en of hij/ zij iets bijzonders is opgevallen.

Veel plezier met het up time zijn in je communicatie.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

PS: Ben je in je communicatie voornamelijk up time dan kun je deze oefening uiteraard ook doen met down time en ervaren welk effect dit heeft op je gesprekspartner.