Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 15 mei 2011

Oefening van de week: De emotie verdriet

Afgelopen weekend hebben we tijdens de NLP Master Practitioner het thema emoties behandeld. Een interessant thema met veel diepgang als je de structuur leert herkennen. Een van de structuren van emoties is dat ze een belangrijke signaalfunctie hebben. Emoties zijn niet positief of negatief. Ze krijgen betekenis door je eigen beoordeling. Helaas interpreteren we emoties vaak anders dan waarvoor ze eigenlijk bedoeld zijn. Door te focussen op de signaalfunctie ga je emoties een andere betekenis geven. Een voorbeeld van een emotie is verdriet. De signaalfunctie van verdriet kan zijn dat je iets wezenlijks mist. Door verdriet als gemis te gaan zien en ervaren, wordt het mogelijk om duidelijk te krijgen wat je precies mist in die situatie waarin je je begeeft. De oefening van de week gaat over de emotie verdriet.

1) Kies enkele situaties uit waarin je je verdrietig voelde.
2) Ga terug naar die situaties en voel opnieuw het verdriet. Het is goed om te beseffen dat het niet gaat om het verdriet weer te herbeleven maar om vanuit verdriet erachter te komen wat je mist.
3) Ga na wat je mist in de situaties. Waar heb je in die situaties behoefte aan?
4) Vul dan concreet voor je zelf in wat je kunt doen om invulling te geven aan het gemis of de behoefte.
5) Stel je een willekeurige toekomst voor waarin de situatie zich weer kan voordoen. Stel je dan voor dat je bezig bent invulling te geven aan het gemis of de behoefte. Wat is hier anders aan voor je?

Veel plezier met de emotie verdriet.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers