Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 27 februari 2011

Oefening van de week: Dissociëren en emotioneel afstand nemen

Wist je dat je de gevoelsmatige impact van een ervaring niet bepaald wordt door de inhoud van de ervaring maar door de wijze waarop de ervaring is opgeslagen? In NLP werken we vaker met het veranderen van herinneringen door bewust te worden hoe deze herinneringen in ons onderbewuste zijn opgeslagen. Een van de mogelijkheden is associatie of dissociatie. Associatie wil zeggen dat je vanuit je eigen ogen kijkt naar de ervaring. Je zit er als het ware midden in. Bij dissociatie kijk je naar jezelf in de ervaring. Je ziet jezelf fysiek in het beeld. Dissociatie helpt juist om afstand te nemen van de emotie van de ervaring. Associatie helpt juist om de emotie sterker te maken. De oefening van de week gaat over dissociëren en emotioneel afstand nemen.

1) Kies een herinnering die voor jou niet prettig voelt.
2) Haal de herinnering op en maak er een beeld van.
3) Terwijl je naar het beeld kijkt, word je je bewust of je in de ervaring zit of dat je naar jezelf kijkt.
4) Als je in de ervaring zelf zit dan stap je uit het beeld. Je kijkt dus met een afstand naar jezelf. Wat is het effect op je gevoel?
5) Als je al naar jezelf keek in het beeld dan stap je nog een keer uit jezelf. Je kijkt dan naar jezelf die kijkt naar zichzelf in het beeld. Dit noemen we een dubbele dissociatie. Wat is het effect op je gevoel?

Veel plezier met dissociëren en emotioneel afstand nemen.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

====================================

Wil je ook leren hoe je meer grip krijgt op je gevoelens en emoties, schrijf je dan in voor de NLP Practitioner voorjaar 2011. De 21-daagse opleiding start op donderdag 21 april 2011.