Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 20 februari 2011

Oefening van de week: Boetseren

In NLP stemmen we onze eigen non-verbale communicatie af op onze gesprekspartner om meer inzicht en gevoel te krijgen van de belevingswereld van de ander. Hieraan liggen een aantal redenen ten grondslag. Om dit te oefenen, doen we vaker in de NLP Practitioner opleiding een oefening die we boetseren noemen. De oefening van de week gaat dan ook over boetseren om meer te weten te komen over de belevingswereld van de ander.

1) Deze oefening dien je met 3 personen te doen. Persoon A, persoon B en persoon C.
2) Zet 2 stoelen neer met de leuning tegenover elkaar. Persoon A en B gaan allebei in een stoel zitten op zo'n manier dat ze elkaar niet kunnen zien.
3) Persoon A denkt aan een willekeurig gevoel en gaat in de houding zitten die bij dit gevoel past.
4) Persoon C gaat waarnemen hoe persoon A zit en gaat persoon B, zonder woorden te gebruiken, in precies dezelfde houding zetten. Hierin dient persoon C heel nauwkeurig te zijn en persoon B exact te laten zitten als persoon A. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar: snelheid van ademen, houding van de romp, ledematen, vingers, spierspanning in het gezicht, stand van de voeten etc.
5) Als persoon C ze allebei in dezelfde houding heeft gezet, laat persoon C ze daar even in zitten zodat persoon B kan voelen hoe persoon A zicht voelt. Na enige tijd gaat persoon B verbaal omschrijven welk gevoel hij/ zij heeft. Daarna wordt aan persoon A gevraagd of dit het juiste gevoel was.
6) Wissel dan van stoel en positie en doe de oefening nog een keer.

Veel plezier met het boetseren.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

===============

Komende dinsdagavond 22 februari is er wederom een Introductie in NLP. Wil je meer weten over de NLP Practitioner opleiding van 21 april of kennismaken met ons instituut, schrijf je dan nu in.