Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

vrijdag 4 maart 2011

Oefening van de week: Het lezen van de ogen

Wist je dat ogen veel vertellen hoe je informatie in je brein ophaalt en deze informatie vervolgens communiceert. Arabieren weten dit al eeuwen en doen daarom vaak een bril op als ze moeten onderhandelen. Ze zeggen dat je ogen de toegang zijn tot je ziel. In NLP werken we ook met oogbewegingen om interne strategieën en gedragspatronen bloot te leggen. Best handig als je zelf vastloopt in bepaalde situaties, als je informatie snel tot je beschikking wilt hebben of als je wilt weten hoe iemand anders denkt. De oefening van de week gaat over het lezen van de ogen.
Alvorens je met de oefening kunt starten, heb je de volgende informatie nodig. Het plaatje is de persoon tegenover je.









Vc= Visueel constructief. Je construeert of creëert (nieuwe) beelden.
Ac= Auditief constructief. Je construeert of creëert (nieuwe) geluiden.
K= Kinestetisch. Dit is je gevoel.
Vr= Visueel remember. Je haalt bestaande beelden op uit je geheugen.
Ar= Auditief remember. Je haalt bestaande geluiden op uit je geheugen.
Ai= Auditief intern digital. Je hebt een interne dialoog. Je spreekt tegen jezelf.

1. Ga tegenover iemand zitten en stel de persoon enkele moeilijke vragen. In ieder geval vragen waar de persoon over moet nadenken. Let erop hoe de andere persoon zijn ogen beweegt.
2. Stem dan je communicatie af op hoe de persoon zijn ogen gebruikt. Bijvoorbeeld als de persoon (vanuit jou) naar rechtsonder kijkt dan kun je vragen “Wat zeg je zoal tegen jezelf?” Of als de persoon rechtsboven kijkt, vraag dan “Wat voor beeld heb je hierbij?”

Tip: Gebruik je handen om iemand naar een oogbeweging te krijgen. Bijvoorbeeld als je iemand naar zijn gevoel wilt krijgen, wijs dan met je linkerhand omlaag.

Veel plezier met het lezen van de ogen.

Response NLP Opleidingen
Milan Somers
======================================
Er zijn weer nieuwe data bekend voor de Introductie in NLP en de driedaagse basistraining NLP. De Introductie in NLP is op 2 april en de basistraining NLP 26, 27 en 28 augustus.