Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

vrijdag 22 januari 2010

omarmen van je gevoel

Als we het hebben over gevoel, waar hebben we het dan eigenlijk over? Is gevoel hetzelfde als een emotie? Is het woord dat we aan ons gevoel geven ons eigenlijke gevoel? Op beide zijn de antwoorden nee.

Als we in de volksmond over een gevoel spreken, hebben we het eigenlijk over een emotie. En een emotie is een gevolg van gevoelens en gedachten die je hebt. In NLP noemen we emoties ook wel het gevoelsmatig commentaar op onze fysieke gewaarwording. Deze laatste is ons eigenlijke gevoel. Een gevoel is een gewaarwording in ons lichaam. Een verandering die waarneembaar is. Voel bijvoorbeeld de emotie blijheid maar eens. Als je deze voelt dan geef je daar het woord blijheid aan maar wat voel je nu precies? Is het een warm of koud gevoel? Hoe draait het gevoel, van links naar rechts, van binnen naar buiten? Is het een dof gevoel of juist scherp? Is het op één plaats of over je gehele lichaam? Waar komt het vandaag en waar gaat het naartoe? Doe ditzelfde nu eens met een ander gevoel, bv boosheid. En ga dan eens na welke fysieke gewaarwording je dan hebt.

Door ons gevoel te labellen zetten we ons vast. Want we voelen niet meer écht. We voelen over ons voelen of denken over ons voelen. Deze gevoelens en gedachten zeggen meer over ons verleden dan over het hier en nu. Bewustwording waar je gevoel vandaan komt (welke ervaringen je zoal in het verleden hebt gehad) maakt het mogelijk om het gevoel te lokaliseren en ermee aan de slag te gaan. Door je aandacht voornamelijk te richten op de fysieke gewaarwording maakt het makkelijker om het toe te laten. De sleutel ligt namelijk in de acceptatie van je gevoel. Dit kun je vergelijken met een bal op het water. Als je hem onder water duwt komt er druk op te staan. En hoe verder je hem omlaag duwt hoe groter de kracht. Dit doen wij vaak ook met gevoelens en emoties die we niet willen voelen. We duwen ze weg en denken er dan van af te zijn. Jammer maar helaas. Zo werkt ons gevoel niet. Gevoel heeft aandacht nodig. Door het toe te laten en aan de oppervlakte te brengen, net als de bal, geef het signalen waar het voor staat en waar het behoefte aan heeft. Hoe eerder je in staat bent om met het gevoel te 'communiceren en te omarmen' des te eerder kun je het integreren als onderdeel van jezelf.

Probeer het maar eens als je een 'negatief' gevoel ervaart. Leg je aandacht erop en laat het toe in plaats van het wegduwen. Je mag zelf gaan ervaren wat het met je doet.