Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

dinsdag 26 januari 2010

Vastzitten

Af en toe zit je wel eens vast in je leven. Dit kan een situatie zijn waar je niet meer uitkomt of een gevoel of gedachte die aanwezig blijft. De ene keer duurt dit iets langer dan de andere keer. Maar hoe kom je er weer uit? Gaat dit vanzelf?

Je kunt het voorstellen als een jeep die deelneemt aan een race door het oerwoud. Hij is gemaakt om te rijden onder de moeilijkste omstandigheden zoals modder, kuilen, obstakels, heuvels etc. Als de jeep op een gegeven moment vast komt te zitten in de modder dan zal de eerste reactie zijn dat hij meer gas geeft om eruit te komen. Dit kun je vergelijken met het gezegde 'Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg', namelijk vast blijven zitten in de modder. Om uit de modder te komen, zal de jeep (en uiteraard de mensen die erin zitten) proactief dienen te zijn om een oplossing voor de situatie te zoeken. Hierbij dient eerst de huidige situatie in kaart te worden gebracht. Hoe zit de jeep vast? Welke factoren spelen een rol? Daarna dient gekeken te worden naar de gewenste situatie om de jeep weer uit de modder te krijgen. Vanuit de gewenste situatie kunnen middelen ingeschakeld worden om een oplossing te vinden voor de huidige situatie.

In je dagdagelijkse leven is dit ook het geval. Wil je uit een situatie komen die je vastzet, dan dien je eerst in kaart te brengen wat er precies speelt in die situatie. Hoe zet ik mezelf vast? Welke factoren spelen voor mij een rol? Daarna kun je kijken naar de gewenste situatie. Zolang je deze niet hebt en kunt benoemen, zul je jezelf blijven vastzetten. Ook zul je niet de middelen kunnen inzetten omdat je niet weet wat je nodig hebt om uit de situatie te komen. Vergelijk het maar met een donkere kamer. Zolang je niet weet waar de deur is heb je ook geen weg te bewandelen om door de deur naar buiten te gaan.

Het vastzittende gevoel kan verlammend werken. In die zin dat je geen actie meer onderneemt. Echter onderneem je geen actie dan zal de situatie niet veranderen. Vaak hopen we daar wel op met de gedachte 'Het gaat vanzelf wel weg'. Het meest van belang is een proactieve houding te blijven aannemen om de huidige en gewenste situatie tegen elkaar te kunnen wegzetten. Daar ligt namelijk de oplossing om het vastzitten om te zetten in beweging. Net zoals de jeep. Als deze geen actie onderneemt vanuit de huidige naar de gewenste situatie zal hij in de modder blijven vastzitten.

Inzicht in de volgende stappen kunnen je helpen
1) Wat is de huidige situatie?
2) Wat is de gewenste situatie?
3) Wat houdt me tegen om deze gewenste situatie te realiseren?
4) Wat heb ik (vanuit punt 3) nodig om in de gewenste situatie terecht te komen?