Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 6 mei 2012

Oefening van de week:Het challengen van de overtuiging van de ander

Afgelopen drie dagen hebben we in de NLP Master Practitioner gewerkt met overtuigingen. Overtuigingen zijn generalisaties over de wereld of onszelf die we aannemen als zijnde waar. Overtuigingen filteren onze wereld en zijn sturend in ons gedrag en communicatie. In communicatie komen overtuigingen tot uiting in de taal. Mensen zeggen precies wat ze geloven of niet geloven over zichzelf, anderen en de wereld. Vaak is het lastig om door een overtuiging heen te breken. Ze zijn immers de waarheid van de ander. Er zijn mogelijkheden om in je communicatie de overtuiging die de ander heeft te challengen. Hierbij ga je gerichte vragen stellen die de ander tot nadenken brengen of datgene wat ze vertellen wel de waarheid is. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Enkele manieren staan onderstaand genoemd. Gebruik de technieken komende week eens om je gesprekspartner te challengen.

Verander de context
Hierbij ga je de overtuiging van de ander in situaties zetten waar de overtuiging niet van toepassing is. Een voorbeeldvraag is: “Kun je me een situatie beschrijven waar, datgene wat je net zei, niet het geval is?”

Verander het tijdskader
Hierbij ga je de overtuiging van de ander plaatsen in een andere tijdsperiode. Voorbeeldvragen zijn: “Was dit in de middeleeuwen ook het geval?” “Zullen ze hier over 100 jaar nog steeds van overtuigd zijn?” “Was je hier als kind ook al van overtuigd?”

Verander de perceptionele positie
Hierbij ga je de overtuiging van de ander door de ogen van een willekeurig iemand bekijken. Een voorbeeldvraag is: “Ken je iemand die hier niet van overtuigd is?”

Gebruik een AS IF FRAME
Hierbij geef je een beschrijving van een fictief kader. Je neemt de andere persoon mee in een verhaallijn. Een voorbeeldvraag is: “Stel je nu eens voor dat je dit niet gelooft, wat zou er dan gebeuren?”

Gebruik een reframe
Een reframe is het veranderen van de betekenis van woorden. Een voorbeeld is: “Mijn dochter heeft altijd een grote mond!” Dit zou je kunnen reframen door te zeggen: “Je dochter weet in ieder geval goed hoe ze voor zichzelf kan opkomen.”

Veel plezier met het challengen van een overtuiging van de ander.

Response NLP Opleidingen



Milan Somers

===================================================================

Wil je een eerste stap maken om je communicatietechnieken aan te scherpen? Doe dan mee met de driedaagse basistraining NLP op 17, 18 en 19 augustus 2012.