Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 11 december 2011

Oefening van de week: Spreken met het onderbewuste

Afgelopen drie dagen was het examenblok van de NLP Practitioner opleiding. Tijdens dit blok stond het spreken met je onderbewuste centraal. In NLP doen we dit met zogenoemde deelpersoonlijkheden. Deelpersoonlijkheden zijn delen in jezelf die verantwoordelijk zijn voor een bepaald soort gedrag, gedachte, emotie of symptoom. We gaan er in NLP van uit dat al deze delen een positieve intentie hebben. Echter op ervaringsniveau kan het zijn dat je dit niet zo ervaart maar er eerder ‘last’ van hebt. Het in contact treden en spreken met deelpersoonlijkheden geeft een schat aan informatie, inzichten en bewustwordingen. Deze helpen je om je onderbewuste meer en meer als vriend te gaan zien en de boodschappen en intenties van het onderbewuste te gaan begrijpen. De oefening van de week gaat over het spreken met je onderbewuste.

1) Pak pen en papier en teken en grote cirkel. Deze cirkel vertegenwoordigt jezelf.
2) Bedenk 10 deelpersoonlijkheden waar je in contact mee zou willen treden om hun positieve intentie te achterhalen. Voorbeelden zijn: de saboteur, de nieuwsgierige, de afweger, de controleur, de twijfelaar, de (on)zekere, de pleaser, de romanticus, etc.
3) Sluit je ogen en vraag je onderbewuste om dat deel, waar je mee wilt spreken, zichtbaar te maken. Dit zal gebeuren in een stem, beeld of gevoel.
4) Ga het gesprek aan met het deel net zoals je met iemand anders spreekt. Stel het specifieke deel een aantal willekeurige vragen en merk hoe je antwoord krijgt. Stel dan de vraag wat de positieve intentie van het deel voor jou als persoon is. Belangrijk om hier te onthouden is om niet te twijfelen aan het antwoord en het als waar aan te nemen.
5) Open je ogen en teken het deel in de cirkel waar je denkt/ voelt dat het thuis hoort.
6) Doe stap 3, 4 en 5 voor alle delen.
7) Ga dan eens na welke delen met elkaar samenwerken en welke elkaar tegenwerken. Dit kan aan de hand van de tekening of door weer naar binnen te keren.
8) Wat valt je op?

Veel plezier met het spreken met je onderbewuste.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

==================================================

Op 20 april 2012 start de nieuwe NLP Practitioner opleiding waarin je leert spreken met je onderbewuste. Wil je eerst kennismaken? Schrijf je dan in voor de driedaagse basistraining op 27, 28 en 29 januari 2012.