Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zaterdag 24 december 2011

Oefening van de week: Het gedrag van de ander als spiegel

Allereerst willen we je namens het gehele team van Response NLP Opleidingen een fijne Kerst en gelukkig Nieuwjaar toewensen.

Hoe weet je wat belangrijk voor je is? Waar meet jij je ervaring aan af? In NLP werken we met criteria. Criteria zijn waarden die je in specifieke situaties belangrijk vindt en waar je je ervaring aan afmeet. Maar hoe weet je nu welke criteria van belang zijn en hoe kun je je hier bewust van worden? Een van de manieren is door te kijken naar het gedrag van anderen in je omgeving. Het gedrag van iemand anders doet bewust of onbewust iets met je gevoel. Doet iemand iets dat je aanstaat dan krijg je bijvoorbeeld een gevoel van blijheid. Doet iemand iets dat je niet aanstaat dan krijg je wellicht een tegenovergesteld gevoel, zoals boosheid. Door bewust te worden van de impact van het gedrag van de ander, kun je nagaan wat jij zelf belangrijk vindt. Het werkt als een spiegel. De oefening van de week gaat over het gedrag van de ander als spiegel.

1) Kies 5 positieve en 5 negatieve ervaringen uit het verleden.
3) Zoom bij elk van de ervaringen in op het gedrag van de ander en word je bewust welk gevoel dit bij jou oproept.
3) Bij de positieve ervaringen stel je de volgende vraag: “Welke van mijn waarden worden bevestigd door het gedrag van de ander?” Bij de negatieve ervaringen stel je een andere vraag: “ Welke van mijn waarden worden overtreden door het gedrag van de ander?”
4) Bedank, in jezelf, de ander voor het zijn van een spiegel. Door de ander ben je je bewust kunnen worden van je eigen waarden.
5) Wat doet dit allemaal met je en wat kun je ermee?

Veel plezier met het gedrag van de ander als spiegel.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

=============================================================

In 2012 staan er weer veel leuke opleidingen en workshops op het programma. Kijk hier voor alle cursusdata in 2012.