Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 29 april 2012

Oefening van de week: Analyseren van een probleem

Als een ander met een probleem bij ons aankomt, hebben we vaak de neiging om het probleem op te lossen. Het is goed om eerst eens uit te zoeken wat het probleem precies is alvorens je overgaat tot actie. Zie het als een automonteur. Als een klant bij de garage komt en zegt dat de motor niet meer start, zal de monteur eerst gaan onderzoeken waar het precies aan scheelt alvorens de monteur actie onderneemt. Maar hoe vraag je een probleem nu precies uit? Eigenlijk zijn er duizenden vragen die je kunt stellen om het probleem meer duidelijk te krijgen. Van belang is echter om duidelijk te krijgen welke vraag op welk moment relevant is. Dit is oefenen. In onderstaande oefening staan wat voorbeeldvragen die je kunnen helpen. De oefening van de week gaat het analyseren van een probleem.

1) Mocht iemand je deze week een probleem voorleggen, neem dan eens de ‘coachrol’ aan en geef niet direct oplossingen maar onderzoek het probleem.
2) Stel in het gesprek vragen die duidelijkheid geven over het probleem. Voorbeeldvragen kunnen zijn:
- Wat is precies het probleem en in welke situaties doet het zich voor?
- Wat is daar het probleem aan? Hoe belemmert je dit?
- Hoe weet je dat je dit probleem hebt? Wat ervaar je?
- Hoe lang heb je het probleem al?
- Wat gebeurde er de eerste keer toen je het probleem ervoer?
- In welke andere situaties heeft het probleem zich sindsdien voorgedaan?
- Hoezo heb je het probleem nog niet opgelost?
- Wat doe je om het probleem in stand te houden en wanneer heb je hier voor het eerst voor gekozen?
- Hoe gaat de directe omgeving (familie) met het probleem om?
- Wat is het doel om dit probleem te hebben? Wat levert dit probleem je persoonlijk op?
- Als je het probleem niet zou hebben, wat zou je dan missen?
- Als er wat bij jezelf zou veranderen, zal het geen probleem meer zijn?
3) Neem de tijd om de vragen te stellen en ben nieuwsgierig naar de antwoorden. Ga er zo open mogelijk in zonder een verwachtingspatroon van de antwoorden te hebben.
4) Vraag feedback aan de andere persoon wat hij/ zij eraan gehad heeft.

Veel plezier met het analyseren van een probleem.

Response NLP Opleidingen



Milan Somers

zaterdag 21 april 2012

Oefening van de week: Doorbreken van de gedragspatronen

Dag in dag uit doen we veelal hetzelfde. We eten ons ontbijt en avondeten op precies dezelfde plaats aan tafel. We rijden via precies dezelfde weg naar huis. We vertellen ons verhaal van de dag op dezelfde wijze. We kijken elke avond dezelfde series of programma’s op tv. Patronen zijn niet erg zolang ze ondersteunend zijn in hetgeen je wilt realiseren. Is dit niet meer het geval dan kun je ze veranderen. Ander gedrag maakt het mogelijk om situaties anders te ervaren en daardoor anders te beleven. We krijgen nieuwe inzichten die ons helpen om anders naar zaken te kijken en er dus een ander gevoel aan over te houden. De oefening van de week gaat over het doorbreken van gedragspatronen.


1) Kies elke ochtend een makkelijk patroon uit waar je je bewust van bent en waar je die dag mee aan de slag wilt.

2) Beschrijf het patroon voor jezelf. Bepaal de handelen die je allemaal achter elkaar doet om te komen tot je gewenst resultaat/ doel.

3) Kies één van de handelingen uit en doe bewust eens iets anders. Kies wel een handeling die een bijdrage levert aan je gewenst resultaat/ doel. Bijvoorbeeld als je elke dag op dezelfde stoel zit bij je ontbijt, ga dan gewoon eens op de stoel van je partner zitten.

4) Merk en ervaar hoe het is om iets anders te doen (hoe klein het verschil ook is). Veel plezier met het doorbreken van gedragspatronen.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

===========================
Bovenstaande oefening gaat over relatief makkelijke gedragspatronen. In NLP leer je hoe je dieperliggende gedragspatronen kunt doorbreken. In het najaar zijn er 2 manieren om te starten met NLP. In september start de dag/ avondopleiding en in november de reguliere NLP Practitioner. Wil je meer informatie over de opleiding, klik dan op de link en lees de digitale brochure.

zondag 15 april 2012

Oefening van de week: Handshake interrupt

Allereerst, wist je dat er alleen vandaag weer een mooie aanbieding via Wowdeal loopt voor een 1-daagse NLP workshop. Wellicht is dit iets voor jou of ken je mensen die je hier vandaag nog op zou willen attenderen.

De afgelopen periode heb je vanuit Response NLP Opleidingen meer over hypnose gehoord. Bij hypnose denken veel mensen direct aan showhypnose en dat je mensen in hypnose alles kunt laten doen wat je maar wilt. Dit is een misvatting. Hypnose is een instrument dat je gebruikt om iemand in trance te krijgen. Trance wordt omschreven als een hoge mate van focus en aandacht en is een natuurlijk fenomeen. Om iemand in trance te brengen, wordt gebruikt gemaakt van een inductie. Zo'n inductie kan op verschillende manieren. Een bekende inductie is de handshake interrupt. Deze inductie maakt gebruikt van verwarring in iemands verwachtingspatroon om zo de bewuste mind te omzeilen. De oefening van de week gaat over de handshake interrupt.

Alvorens je de instructies uitvoert, is het goed om eerst een aantal video’s op Youtube te bekijken.

1) Ga tegenover iemand ander staan die mee wil werken om in trance te gaan.
2) Geef de persoon een aantal instructies die de persoon makkelijk kan opvolgen. Bijvoorbeeld: “Zet je voeten recht, kijk me in de ogen, luister naar mijn stem.” In ieder geval instructies om te merken of iemand meegaat in datgene wat jij graag wilt.
3) Reik je hand uit om de persoon een hand te geven. Wanneer de andere persoon zijn hand uitstrekt, pak je, voordat de handen elkaar aanraken, met je linkerhand zijn pols vast en breng je deze op een rustige manier in het gezichtsveld van de persoon.
4) Zeg dan de volgende zinnen tegen de persoon:
- Kijk naar je hand!
- Kijk naar één punt op je hand en merk hoe de focus in je ogen verandert!
- En terwijl je hand op eigen tempo naar je gezicht gaat (duw een klein beetje tegen de hand) merk dan dat je ogen zwaarder en zwaarder worden!
- Sluit je ogen en voel je ontspannen!
5) Vlak voordat de hand het gezicht raakt, pak je de persoon zachtjes bij de nek vast en trekt deze iets naar voren. Zeg dan op dat moment SLAAP!
6) Als je dit gedaan hebt, geef je de instructie dat iemand zijn ogen weer mag openen en geef je de persoon daadwerkelijk een hand waar je eigenlijk mee begonnen was.

TIP: Oefening baart kunst. Oefen dit een aantal keren zodat je er meer gevoel bij krijgt.

Veel plezier met de handshake interrupt.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

=======================================================

Op 6 juni 2012 start de basistraining hypnose. In 4 avonden krijg je de beginselen van hypnose aangeleerd en leer je meer over het onderbewustzijn en de mogelijkheden hierin.

zondag 8 april 2012

Oefening van de week: Nieuwsgierig zijn naar de ander

Ken je dit citaat van Albert Einstein: “Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig.” Een van de grote valkuilen in communicatie is te denken dat je weet en snapt wat de andere persoon bedoelt waardoor we ‘de niet vertelde informatie’ niet meer onderzoeken. We zijn dan niet meer nieuwsgierig, vaak omdat we op basis van de gegeven informatie conclusies trekken en aannames doen. Soms is het goed om gierig te zijn naar iets nieuws. Dit kun je doen door gewoon de andere persoon centraal te stellen. De oefening van de week gaat over nieuwsgierig zijn naar de ander.

1) Kies deze week een aantal willekeurige gesprekken uit.
2) Ben nieuwsgierig naar de ander. Dit kun je doen door oprecht geïnteresseerd te zijn in de ander. Open vragen stellen kan hierbij helpen. Een gesloten vraag zegt namelijk meer over je eigen innerlijke wereld dan over de wereld van de ander.
3) Probeer de antwoorden van de ander niet te snappen en daar conclusies uit te trekken. Ga de gesprekken in met als doel om steeds meer informatie te verzamelen.
4) Wat is het effect als je zo de communicatie in gaat?

Veel plezier met het nieuwsgierig zijn naar de ander.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

================================================================

De nieuwsbrief van april is uit. Heb je hem nog niet gelezen dan kun je dit alsnog doen door hier te klikken.

zondag 1 april 2012

Oefening van de week: 9 centrale vragen in een coachgesprek

Iemand coachen kun je in verschillende situaties doen. Dit kan vanuit een coachsetting, op je werk, thuis of een willekeurig andere setting. Belangrijk als je iemand begeleidt bij zijn/ haar probleem en/ of doel is dat je als begeleider weet welke richting je op gaat en wilt. Jij bepaalt de weg en de andere persoon bepaalt de inhoudelijke kant van die weg. Die persoon heeft immers alle ervaringen waaruit hij/ zij kan putten. Om de juiste richting als begeleider te bepalen, kun je gebruik maken van 9 centrale vragen die je kunt doorlopen om iemand inzicht te geven in zijn/ haar proces. De oefening van de week gaat over 9 centrale vragen in een coachgesprek.

1. Gebruik de 9 centrale vragen deze week bij een willekeurig gesprek.
2. Doorloop de volgende vragen samen met de andere persoon. Deze vragen zijn:
- Wat is het globale probleem en leerdoel?
- Waar wil de persoon van weg?
- War wil de persoon naar toe?
- Welke waarde(n) is daarbij in het spel?
- Wat is er voor nodig om te komen waar de persoon naar toe wil?
- Welke belemmerende overtuiging houdt de persoon tegen?
- Welke leervraag is hieruit op te stellen?
- Welk concreet beeld/ voorstelling is hier van te maken?
- Wat heeft de persoon dan nu te doen?
3. Bespreek na het doorlopen van de 9 centrale vragen het effect met de andere persoon.

Veel plezier met de 9 centrale vragen in een coachgesprek.


Response NLP Opleidingen

Milan Somers