Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 25 maart 2012

Oefening van de week: Het oproepen van positieve gevoelens door transderivationeel zoeken

Wist je dat je ervaringen en herinneringen bij jezelf kunt oproepen waarvan je niet meer weet dat je ze beleefd hebt? In NLP noemen we dit transderivationeel zoeken. We gebruiken transderivationeel zoeken om bewust te worden dat ons huidig gedrag vaak een dieperliggende geschiedenis heeft. Door hier bewust van te worden, kun je starten met dieperliggende gedragsverandering. Heb je wel eens tegen jezelf gezegd de volgende keer anders te reageren of dat iemand je een tip geeft om anders te reageren maar het lukt niet? Hoogstwaarschijnlijk is dit gedrag verankert in je persoonlijke geschiedenis en is het met je bewuste denken niet te veranderen. Transderivationeel zoeken is ook wel het onderbewuste aansporen om deze persoonlijke geschiedenis op te halen. De oefening van de week gaat over positieve gevoelens oproepen met transderivationeel zoeken.

1) Kies een voor jou positief gevoel dat je wilt onderzoeken.
2) Ga naar een ervaring waar je dit positief gevoel hebt ervaren. Leef je volledig in zodat je het gevoel weer volledig voelt.
3) Wanneer het gevoel het meest intens is, leg je drie vingers op je been en houdt deze 15 seconden vast.
4) Open je ogen en laat je vingers even los.
5) Sluit je ogen weer, leg de vingers op precies dezelfde plaats en vraag je onderbewuste om, net als een fotoboek, terug te gaan in de tijd en ervaringen op te roepen waar het positieve gevoel centraal stond. Elke keer als er een ervaring omhoog komt, bedank je je onderbewuste en vraagt nog verder terug te gaan. Hou je vingers continue op je been en ga zo ver mogelijk terug.
6) Als er niets meer omhoog komt, vraag dan aan je onderbewuste of dit de allereerste ervaring is. Zo nee, vraag dan om naar de vroegste ervaring toe te gaan.
7) Als je klaar bent, bedank dan opnieuw je onderbewuste en open rustig je ogen.

Veel plezier met het oproepen van positieve gevoelens met transderivationeel zoeken.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

===========================================================

In de NLP Practitioner, die start op 20 april, kun je leren hoe je transderivationeel zoeken kunt gebruiken om gedrag te veranderen. Er zijn nog 2 plaatsen beschikbaar.