Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 4 september 2011

Oefening van de week: Het verplaatsen van de camera bij een negatieve ervaring

Stel je eens voor dat je filmregisseur bent en een scene in een film aan het voorbereiden bent. Je stelt een aantal camera’s op om vanuit zoveel mogelijk hoeken de scene in kaart te brengen. Zet je maar 1 camera neer dan kun je de film ook maar vanuit 1 hoek bekijken. Meerdere camera’s maken het mogelijk om meer informatie te verzamelen en de scene vanuit andere perspectieven te bekijken waardoor de beleving van de scene ook verandert. In ons brein kunnen we precies hetzelfde doen. We kunnen ervaringen vanuit meerdere cameraposities bekijken waardoor we meer informatie verzamelen en anders naar een situatie kunnen gaan kijken. De oefening van de week gaat over het verplaatsen van de camera bij een negatieve ervaring.

1) Kies een negatieve ervaring waar je in deze oefening mee wilt werken.
2) Roep deze ervaring op en ga naar het begin van de situatie. Speel de film af tot het einde. Vanuit welke hoek bekijk je de film?
3) Ga wederom terug naar het begin van de film, verplaats de camera naar een andere positie en speel de film nogmaals af. Voorbeelden van andere posities zijn o.a. boven, links, rechts, onder, schuin vanuit een gradenhoek. Doe deze stap minimaal drie keer vanuit een andere camerapositie.
4) Word je bewust van alle details en informatie die je voorheen nog niet opgevallen waren. Wat kun je met deze informatie?
5) Naar welke hoek kun je de camera verplaatsen waardoor de beleving van de negatieve ervaring verandert?

Veel plezier met het verplaatsen van de camera bij een negatieve ervaring.

TIP: Een film kun je vertragen en versnellen. Ook kun je de camera verder wegzetten van de scene. Speel hier eens mee en ervaar het verschil.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

=======================================================

De nieuwe data van de driedaagse basistraining NLP zijn bekend. Lees hier de nieuwe data.