Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 17 juli 2011

Oefening van de week: Het neutraliseren van emoties door ankeren

Heb je wel eens gehoord van de Pavlovreactie. In NLP noemen we dit een trigger-respons. Het is de manier waarop je onbewust functioneert op prikkels van buitenaf. Voorbeelden hiervan zijn als je voor het rode stoplicht staat en je ziet het op groen springen dat je automatisch de auto vooruit rijdt. Of als je een muziekstuk hoort dat je opeens herinneringen en gevoelens krijgt die bij die muziek horen. Of als je langs de frietkraam loopt en je ruikt de friet, dat het water je door de mond loopt. Dit proces kun je ook gebruiken om beperkende emoties te neutraliseren zodat ze hanteerbaar worden. De oefening van de week gaat over het neutraliseren van emoties door ankeren.

1) Kies een beperkende emotie waar je een andere reactie op wilt hebben. Pak iets kleins dat het onderzoeken waard is.
2) Ga terug naar een situatie wanneer je deze emotie voor het laatst beleefd hebt. Doorleef de situatie volledig zodat je de emotie weer voelt. Hou, op met het moment dat de emotie het stevigst is, met je linkerhand je linker oorlel vast. Doe deze stap drie keer. Test dan door enkel je linker oorlel vast te pakken of de emotie automatisch omhoog komt.
3) Kies een andere emotie die tegenovergesteld is van de beperkende emotie. Let op: Dit is niet de emotie die je graag wilt voelen maar een emotie die tegenovergesteld is.
4) Ga terug naar een situatie wanneer je deze emotie voor het laatst beleefd hebt. Doorleef de situatie volledig zodat je de emotie weer voelt. Hou, op met het moment dat de emotie het stevigst is, met je rechterhand je rechter oorlel vast. Doe deze stap drie keer. Test dan door enkel je rechter oorlel vast te pakken of de emotie automatisch omhoog komt.
5) Loop even rond en pak dan beide oorlellen tegelijkertijd vast. Doe dit 30 seconden en ervaar wat er gebeurt.
6) Denk dan nog eens terug aan de beperkende emotie. Wat is het verschil?

Veel plezier met het neutraliseren van emoties door ankeren.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

========================================================

Door de vakantieperiode ontvang je de komende periode geen oefening van de week. Halverwege augustus ontvang je ze weer in je mailbox. Fijne vakantie!