Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 10 juli 2011

Oefening van de week: het maken van keuzes en de effecten daarvan

Heb je ook wel eens moeite om een keuze te maken? Je kunt kiezen uit twee of meerdere opties en het lukt je maar niet om de keuze te maken? Afgelopen 2 dagen hebben we een workshop gehad over hoe je doelen in het leven kunt realiseren. Ook hier kwam dit fenomeen vaker naar voren. Als je wel een keuze maakt dan creƫer je voor jezelf een (gewenst) resultaat. Dit noemen we in NLP een outcome. De outcome heeft een uitwerking op zowel jezelf en je omgeving. Zie het als een steen die je in het water gooit, daarna vormen zich steeds grotere cirkels. De cirkels staan voor het effect dat steeds grotere vormen aanneemt. De oefening van de week gaat over het maken van keuzes en de effecten daarvan.

1) Pak pen en papier en maak 10 blaadjes. Schrijf per blaadje het volgende: outcome, fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel, familie/ gezin, werk, sociale omgeving, gemeenschap en de laatste wereld.
2) Leg de blaadjes in deze volgorde op de grond, op een afstand van elkaar dat het makkelijk is om met een stap op het volgende blaadje te stappen.
3) Kies een onderwerp uit waar je momenteel twee keuzemogelijkheden hebt maar niet kunt kiezen.
4) Stap op het 1ste blaadje (met in de rug de overige blaadjes). Sluit je ogen en stel je voor dat je een van de twee keuzes zou maken. Als je dit goed kunt voorstellen dan stap je een stap naar achteren en stel je jezelf de volgende vraag “Wat levert deze keuze mij fysiek op?” Laat het antwoord gewoon boven komen en als je voldoende informatie hebt dan stap je een stap naar achter. Ook hier stel je dezelfde vraag. Doe dit tot en met het spirituele blaadje.
5) Stap op het blaadje van familie/ gezin en stel jezelf de volgende vraag “Wat zal het effect zijn van mijn keuze op mijn familie/ gezin?” Ga door met deze vraag tot het laatste blaadje (wereld). Overzie vanuit de wereld nog eens alle effecten en stap dan van het blaadje af.
6) Doe dit precies hetzelfde met de andere keuze.
7) Evalueer voor jezelf de ervaringen en effecten en ga na of het maken van een keuze nu makkelijker voor je is.

Veel plezier met het maken van keuzes en de effecten daarvan.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

===================================================

Wil je nog meedoen met de driedaagse basistraining NLP 26, 27 en 28 augustus? Er zijn nog drie plaatsen beschikbaar.