Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 10 oktober 2010

Oefening van de week: Hoe kom ik van mijn fobie af?

NLP is bedoeld om keuzemogelijkheden in gedrag te creëren. Dit doen we door een wisselwerking tot stand te brengen tussen de omgeving en onze innerlijke belevingswereld. Door bewust te worden wat je omgeving met je innerlijke beeldvorming en gevoel doet, kun je ervoor zorgen dat lichaam en geest een andere reactie oproepen waardoor je in staat bent om anders te reageren. Hetzelfde gebeurt met fobieën. Bij een fobie neem je iets waar in je omgeving dat direct een reactie oproept. De reactie zegt echter niet zoveel over wat er in de omgeving gebeurt maar veel meer wat er in je hoofd omgaat. Door hier veranderingen aan te brengen, kun je direct een andere reactie oproepen die meer past bij de situatie. De oefening van de week gaat dan ook over hoe je van je fobie afkomt.

1. Identificeer een fobie of fobieachtige respons.
2. Alvorens je hiermee aan de slag gaat, controleer of je echt wel van de fobie af wilt. Ga na welk voordeel je hebt met de fobie en of je daar ook vanaf wilt.
3. Identificeer één van de vroegste herinneringen van deze fobie.
4. Maak een zwart-wit film waar je jezelf in ziet als jongere zelf. Laat de film van begin tot einde lopen, vier keer sneller dan normaal.
5. Bevries het laatste beeld. Versterk het beeld tot het helemaal wit is. Breng het licht terug naar normaal. Stap in je eigen beeld. Breng er kleuren in en draai de film achteruit naar het begin toe op normale snelheid.
6. Doe stap 4 en 5 minimaal 8 en maximaal 15 keer.
7. Denk nu nog eens terug aan je fobie en voel of er iets veranderd is.

Veel plezier met je fobie.

Response NLP Opleidingen
Milan Somers
================
Meer leren over de wisselwerking tussen je omgeving en innerlijke belevingswereld? Doe dan mee aan de NLP Practitioner die start op 18 november.