Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 4 april 2010

Oefening van de week: Positieve intentie

Vaak kijken we enkel naar het gedrag van mensen en baseren daar onze mening op. We interpreteren dit gedrag zonder enige verdieping. In NLP zeggen we dat elk gedrag een positieve intentie heeft voor de persoon die het gedrag vertoont. Interessant, want dit betekent dat gedrag een uitingsvorm is van dieperliggende drijfveren. Door de focus te verleggen naar de positieve intentie van de persoon, wordt het mogelijk om een andere communicatie tot stand te brengen. De volgende oefening kan je helpen om de positieve intentie boven tafel te krijgen.

1. Wanneer je de komende week iemand gedrag ziet vertonen waar je niet zo gecharmeerd van bent, treed dan in communicatie met deze persoon.
2. Laat je oordeel over het gedrag los en benoem het gedrag van de persoon zo concreet mogelijk. Dit kun je doen door aan te geven wat je ziet en hoort.
3. Stel de persoon vragen als “Wat wil je met dit gedrag bereiken? Wat levert dit gedrag je in deze situatie op? Welke winst behaal je met dit gedrag? Etc.”
4. Gebruik de antwoorden om helder te krijgen waarom iemand doet wat hij/ zij doet.
5. Merk hoe de communicatie anders wordt door in te zoomen op de positieve intentie.

Veel plezier met het achterhalen van de positieve intentie van de ander. Uiteraard kun je deze oefening ook op je eigen gedrag toepassen.