Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 14 november 2010

Oefening van de week: Zoek de trigger

Wist je dat je alles doet in interactie met je omgeving? Onze gedragingen, gevoelens en gedachten worden geprikkeld en gestimuleerd door de omgeving waar je je op dat moment in begeeft. Om je een voorbeeld te geven. Je staat voor een rood stoplicht en het licht springt op groen. Voordat je er erg in hebt, zit je al met je voet op het gaspedaal om de auto vooruit te rijden. Of je hoort een bepaald liedje van vroeger dat je terugbrengt naar een specifieke ervaring. Het groene stoplicht en het liedje noemen we ook wel triggers. Met gevoelens werkt dit exact hetzelfde. Gevoelens worden gevoed door prikkels van buitenaf. Zo kan iemand iets op een bepaalde manier tegen je zeggen en je schiet bijvoorbeeld uit de slof of trekt je terug. Het weten van de trigger is van wezenlijk belang om meer keuzemogelijkheden te krijgen over je gedragingen, gevoelens en gedachten. De oefening van de week gaat over het vinden van de trigger.

1. Ga eens terug naar een situatie waaraan je een slecht gevoel hebt overgehouden.
2. Ga in deze situatie na wanneer het gevoel nog goed was en wanneer het slecht was.
3. Ga in de situatie terug naar het moment net voor het slechte gevoel.
4. Sluit je ogen en ga op zoek naar datgene buiten jezelf wat maakte dat je je opeens slecht voelde. Dit kan iets zijn dat je gezien, gehoord, gevoeld, geproefd of geroken hebt.
5. Benoem de trigger en ga voor jezelf eens na hoe het komt dat deze trigger dit gevoel oproept.

Veel plezier met het zoeken van de trigger.


Response NLP Opleidingen

Milan Somers

=============================================

Het zoeken van de trigger is de eerste stap om meer keuzemogelijkheden te creƫren over je gedragingen, gevoelens en gedachten. In een NLP-opleiding leer je jezelf dit proces eigen te maken.