Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 25 maart 2012

Oefening van de week: Het oproepen van positieve gevoelens door transderivationeel zoeken

Wist je dat je ervaringen en herinneringen bij jezelf kunt oproepen waarvan je niet meer weet dat je ze beleefd hebt? In NLP noemen we dit transderivationeel zoeken. We gebruiken transderivationeel zoeken om bewust te worden dat ons huidig gedrag vaak een dieperliggende geschiedenis heeft. Door hier bewust van te worden, kun je starten met dieperliggende gedragsverandering. Heb je wel eens tegen jezelf gezegd de volgende keer anders te reageren of dat iemand je een tip geeft om anders te reageren maar het lukt niet? Hoogstwaarschijnlijk is dit gedrag verankert in je persoonlijke geschiedenis en is het met je bewuste denken niet te veranderen. Transderivationeel zoeken is ook wel het onderbewuste aansporen om deze persoonlijke geschiedenis op te halen. De oefening van de week gaat over positieve gevoelens oproepen met transderivationeel zoeken.

1) Kies een voor jou positief gevoel dat je wilt onderzoeken.
2) Ga naar een ervaring waar je dit positief gevoel hebt ervaren. Leef je volledig in zodat je het gevoel weer volledig voelt.
3) Wanneer het gevoel het meest intens is, leg je drie vingers op je been en houdt deze 15 seconden vast.
4) Open je ogen en laat je vingers even los.
5) Sluit je ogen weer, leg de vingers op precies dezelfde plaats en vraag je onderbewuste om, net als een fotoboek, terug te gaan in de tijd en ervaringen op te roepen waar het positieve gevoel centraal stond. Elke keer als er een ervaring omhoog komt, bedank je je onderbewuste en vraagt nog verder terug te gaan. Hou je vingers continue op je been en ga zo ver mogelijk terug.
6) Als er niets meer omhoog komt, vraag dan aan je onderbewuste of dit de allereerste ervaring is. Zo nee, vraag dan om naar de vroegste ervaring toe te gaan.
7) Als je klaar bent, bedank dan opnieuw je onderbewuste en open rustig je ogen.

Veel plezier met het oproepen van positieve gevoelens met transderivationeel zoeken.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

===========================================================

In de NLP Practitioner, die start op 20 april, kun je leren hoe je transderivationeel zoeken kunt gebruiken om gedrag te veranderen. Er zijn nog 2 plaatsen beschikbaar.

zondag 18 maart 2012

Oefening van de week:de 4 vragen voor je probleem

Iemand vroeg me deze week hoe hij een specifiek probleem kon aanpakken. Hij bleef maar met zijn probleem worstelen en kwam er niet uit. Heb jij dit ook wel eens? Je blijft maar piekeren en nadenken over je probleem en je komt moeilijk van het gevoel af. Dit heeft te maken met de focus op het probleem en de structuur van onze gedachten. We stellen ons onbewust continue dezelfde vragen waardoor we op dezelfde manier blijven denken en het probleem niet van ons kunnen afzetten. Om dit patroon te doorbreken, hoef je maar 4 vragen te stellen die je gedachten in beweging zetten. De oefening van de week gaat over de 4 vragen voor je probleem.

1. Pak een willekeurig probleem waar je momenteel mee worstelt. Wellicht iets waar je over twijfelt om wel of niet te doen.
2. Stel je de volgende vragen en schrijf de antwoorden voor jezelf op:
- Wat zal er gebeuren als je het wel zou doen?
- Wat zal er niet gebeuren als je het wel zou doen?
- Wat zal er gebeuren als je het niet zou doen?
- Wat zal er niet gebeuren als je het niet zou doen?
3. Wat zijn de conclusies van je eigen antwoorden en welke actie(s) ga je ondernemen?

Veel plezier met de 4 vragen voor je probleem.

Met vriendelijke groet,

Milan Somers

=============================================

Wil je met succes problemen aanpakken? Wellicht spreekt de basistraining NLP of basistraining hypnose je dan aan.

zaterdag 10 maart 2012

Oefening van de week: Het gebruik van de woorden van de ander

Elk woord en het samenspel van woorden hebben in onze taal een bepaalde betekenis. Deze betekenis is voor iedereen anders omdat ieder mens ervaringen en betekenissen van woorden anders opslaat. Elk woord kan een ander woord beïnvloeden waardoor het binnen iemands belevingswereld een andere invulling krijgt. Een voorbeeld. De melk, de lekkere melk, de lekkere warme melk. Met deze woorden kun je ervaren dat door extra woorden toe te voegen de lading anders wordt.
De woorden die iemand tegen je uitspreekt in een gesprek zeggen veel over de belevingswereld van die persoon. Door aandacht te hebben voor het woordgebruik van de ander ben je in staat om een beter contact op te bouwen. De sleutel van dit contact zit hem om niet de woorden van de ander te interpreteren maar de woorden van de ander te laten zoals ze zijn. Hierdoor ga je de taal van de ander spreken. De oefening van de week gaat over het gebruik van de woorden van de ander.

Deze oefening bestaat uit twee losse delen.

Deel 1

1) Doe deze oefening samen met iemand anders.
2) Schrijf per persoon 10 positieve gevoelswoorden op. Bijvoorbeeld zelfvertrouwen, respect, blij etc.
3) Een persoon sluit zijn ogen en de ander gaat 1 woord 3 keer herhalen zodat de persoon contact kan maken met het woord. Na de 3de keer spreek je een ander woord uit dat lijkt op het woord. Bijvoorbeeld: Je spreekt 3 keer het woord blij uit en de 4de keer zeg je vrolijk. Terwijl je dit andere woord zegt, kijk je naar de non-verbale gedragingen van de andere persoon.
4) Doe dit met alle woorden en wissel dan om.
5) Bespreek de ervaringen. Wat is het effect?

Deel 2

1) Let deze week tijdens enkele gesprekken op woorden die je gesprekspartner benadrukt.
2) Gebruik in de dialoog dezelfde woorden als je gesprekspartner én herhaal eventueel de woorden.
3) Vraag aan het einde van het gesprek hoe je gesprekspartner het contact heeft ervaren. Wat valt je op?
4) Veel plezier met het gebruik van de woorden van de ander.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

=======================================================

Mocht je de nieuwtjes van Response NLP Opleidingen hebben gemist en je bent toch nieuwsgierig. Klik dan hier.

zondag 4 maart 2012

Oefening van de week:Het interpreteren van de woorden van een ander

Deze week een makkelijke oefening om bewust te worden hoe we de communicatie van iemand anders interpreteren. Vaak denken we in een gesprek dat we elkaar begrijpen en precies weten wat de ander bedoelt. Maar is dit ook zo? In onze trainingen laten we cursisten nadenken over een auto. Als dan gevraagd wordt aan welk merk ze denken, geeft 9 op de 10 mensen een ander antwoord. Klaarblijkelijk als we het woord auto niet onderzoeken met elkaar, kan het zijn dat de ene persoon aan een Opel denkt en de ander aan een Audi. Nu is het voorbeeld van een auto op zich nog makkelijk. Maar stel je eens voor dat je met iemand spreekt over thema’s als liefde, respect, zelfvertrouwen. Hoe weet je dan of je over hetzelfde spreekt? De oefening van de week gaat over het interpreteren van de woorden van een ander.

1) Kies een persoon uit om deze oefening mee te doen.
2) Pak twee stoelen en ga met de ruggen tegen elkaar zitten.
3) Teken een willekeurig figuur op je papier. Instrueer de andere persoon met aanwijzingen om precies hetzelfde te tekenen. Het doel van de oefening is dat de andere persoon precies hetzelfde op papier krijgt te staan als jij. De andere persoon mag geen vragen stellen en mag alleen doen wat jij zegt.
4) Heb je dit gedaan, doe het dan andersom.
5) Wat zijn de resultaten? Lijken ze op elkaar of niet? En wat kun je hieruit leren voor je dagelijkse communicatie?

Veel plezier met het interpreteren van de woorden van een ander.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

=======================================================================================

Op 20 april start de NLP Practitioner. Tijdens de opleiding leer je modellen hoe je iemand beter kunt begrijpen en hoe je zelf beter begrepen wordt. Voor de opleiding zijn nog slechts 4 plaatsen vrij. Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek, bekijk dan alle informatie in de digitale brochure.

Wellicht wil je eerst weten wat je met NLP kunt. Lees dan het artikel ‘6 redenen om iets met NLP te doen