Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zaterdag 25 februari 2012

Oefening van de week: BMIR

Ben je bekend met BMIR? BMIR staat voor Behavioural Manifestation of an Internal Representation. BMIR kun je gebruiken om je communicatie meer kracht bij te zetten in datgene je eigenlijk wilt bereiken in je communicatie. Je kent hoogstwaarschijnlijk wel een situatie waarin je niet goed in je vel zat en toch enthousiast iets moest overbrengen, en hoe lastig dit was. BMIR betekent dat je in je communicatie eerst op zoek gaat naar de manier waarop je precies een boodschap wilt overbrengen om er dan eerst voor te zorgen dat je in een state of mind komt die hierbij past. Stel je voor dat je op een vrolijke manier iets wilt overbrengen. Je gaat dan op zoek naar een ervaring, bij jezelf, waar je vrolijk was. Je maakt contact met deze situatie, stelt hem je voor en neemt contact op met de vrolijkheid. Als je deze sensatie te pakken hebt, dan communiceer je de boodschap. De oefening van de week gaat over BMIR.

1) Kies deze week een aantal gesprekken uit.
2) Ga vooraf aan het gesprek met jezelf in conclaaf op welke manier je een boodschap wilt overbrengen.
3) Neem dan contact op met een situatie die je reeds zelf ervaren hebt die daar bij past. Ga helemaal weer in die ervaring en pak dat gevoel goed vast. Dit kun je vooraf doen maar ook tijdens het gesprek zelf.
4) Als je het gevoel te pakken hebt, communiceer dan de boodschap op de manier zoals je het wilt. Bijvoorbeeld je wilt iets overtuigend brengen, neem dan eerst contact op met een ervaring waarin je het gevoel had volledig overtuigd te zijn.
5) Vraag aan je gesprekspartner hoe de boodschap is overgekomen.

Veel plezier met BMIR.


Response NLP Opleidingen

Milan Somers

==========================================================================

Voor de workshop NLP, Mindfulness en Leiderschap van 2 maart zijn nog twee plekken beschikbaar. Lees hier alle informatie over de workshop.

zondag 19 februari 2012

Oefening van de week: Het veranderen van de snelheid van tijd

We gaan allemaal op een andere manier met tijd om. Dit omdat tijd voornamelijk over beleving gaat, de tijdsbeleving. Wellicht heb je wel eens bij de tandarts gezeten en gaan de minuten maar niet om of ben je op vakantie en de tijd vliegt voorbij. Tijdsbeleving is een belangrijk onderdeel hoe wij ervaren en hoe we deze ervaringen ordenen. Ook heb je een voorkeur hoe je met tijd om gaat. Ligt bijvoorbeeld je focus voornamelijk op het verleden, heden of toekomst? Ben je dagelijks heel bewust van tijd of gaat de tijd aan je voorbij? Hoe snel ga je door ervaringen heen? Bij deze laatste vraag kan het helpen om af en toe te vertragen in een ervaring of juist te versnellen. Trauma's bijvoorbeeld gaan over het algemeen zeer traag waardoor seconden als minuten ervaren kunnen worden. De oefening van de week gaat over het veranderen van de snelheid van tijd.

1) Kies een voor jou negatieve ervaring waarmee je in deze oefening wilt werken.
2) Sluit je ogen en ga terug naar de negatieve ervaring. Speel de film opnieuw af van begin tot eind.
3) Doe dit nog een keer alleen pak je denkbeeldig met je linkerhand een knop vast (doe dit ook fysiek door je hand uit te strekken). Met de knop kun je de snelheid van de ervaring veranderen. Speel de film 2 keer zo snel af, door aan de knop te draaien. Speel de film daarna ook 2 keer zo langzaam af.
4) Speel de film nu nog een keer af en draai zo aan de knop totdat je de juiste snelheid hebt om door de ervaring heen te gaan.
5) Heb je gemerkt door de snelheid te veranderen, dat je beleving van de ervaring anders is?

Veel plezier met het veranderen van de snelheid van de tijd.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

============================================================= 

In de NLP Practitioner ga je al een eerste verkenning maken tijdslijnen en welke invloed tijdslijnen en vroegere ervaringen hebben op je handelen, manier van denken en communiceren. De opleiding start op 20 april. Wil je meer informatie of een persoonlijk gesprek, neem dan contact met ons op.

zondag 12 februari 2012

Oefening van de week: De 4 stappen van Sara's uil

Ken je de schrijvers Esther en Jerry Hicks? Ze hebben “Law of Attraction” uitgebracht. Daarnaast hebben ze hun wijsheden vertaald naar een kinderboek genaamd “Sara en haar gevederde vriend.” In dit boek heeft Sara veel contact met een uil die haar begeleidt, samen ervaring van Sara reflecteert en haar wijze levenslessen geeft. In een van de hoofdstukken gaat het over hoe je vast kunt zitten in een ervaring en wat je kunt doen om meer keuzemogelijkheden te creëren om jezelf uit een belemmerde situatie te halen. Hiervoor geeft de uil 4 stappen die Sara kan ondernemen. De oefening van de week gaat over de 4 stappen van Sara’s uil.

1. Kies een thema uit je leven waar je vaker in terecht komt.
2. Doorloop de 4 stappen van de uil:
- Beschrijf wat je allemaal niet wilt als het om dit thema gaat.
- Beschrijf wat je wel wilt als het om dit thema gaat.
- Maak contact met het gevoel van datgene je wel wilt. Hou dit gevoel vast terwijl je door de ervaring gaat.
- Terwijl je contact houdt, maak concreet welke stappen je gaat zetten om datgene wat je wel wilt te realiseren.
3. Merk op wat deze 4 stappen met je doen.
4. Maak deze week de eerste stap om een stap dichterbij te komen.

Veel plezier met de 4 stappen van Sara’s uil.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers
===============================================================
Voor de workshop NLP, Mindfulness en Leiderschap zijn nog 3 plaatsen beschikbaar. Wil je nog deelnemen? Bekijk hier alle informatie.

zondag 5 februari 2012

Oefening van de week: Het afstemmen van verwachtingspatronen in een gesprek

Veel miscommunicatie ontstaat door verwachtingspatronen. De algemene definitie in de encyclopedie is: “Het geheel van ideeën over de ontwikkeling van komende gebeurtenissen, gebaseerd op informatie over vergelijkbare gebeurtenissen.” In een gesprek zijn vooraf, tijdens en na het gesprek vaak verwachtingspatronen aanwezig of worden juist gecreëerd door het gesprek. Ga maar eens terug naar een willekeurig gesprek. Wat was je verwachting van het gesprek? Wat verwachtte je van jezelf? Wat verwachtte je van de ander? Wat dacht je dat de ander van zichzelf en jou verwachtte? Zoals je ziet kunnen er flink wat verwachtingen in een gesprek aanwezig zijn. Hoe meer je je eigen verwachtingen en die van je gesprekspartner weet, des te meer sturing kun je geven aan een gewenst resultaat in je communicatie. In de NLP Practitioner werken we met 8 stappen om te komen tot een succesvolle communicatie of coaching. Het stellen van het kader, waarin verwachtingspatronen worden verkend en afgestemd, is de eerste stap. Je kunt je voorstellen dat het missen van de eerste stap kan leiden tot een minder succesvolle communicatie. De oefening van de week gaat over het afstemmen van verwachtingspatronen in een gesprek.

1) Kies een willekeurig gesprek uit waar je wilt oefenen met verwachtingspatronen.
2) Beantwoord, voordat je het gesprek in gaat, de volgende vragen:
- Welke rol wil ik opnemen in dit gesprek?
- Welke verwachtingen heb ik van het gesprek?
- Welke verwachtingen heb ik ten aanzien van de ander?
3) Stem tijdens het gesprek af wat de verwachtingspatronen zijn van jezelf en reserveer ruimte in het gesprek voor de verwachtingspatronen van de ander.
4) Als de verwachtingspatronen helder zijn, bepaal dan gezamenlijk het doel.
5) Mochten er aan het einde van het gesprek nog afspraken gemaakt zijn, stem dan opnieuw af of de verwachtingspatronen ten aanzien van de afspraken helder en duidelijk zijn.
6) Ervaar welke mogelijkheden het geeft door eerst in een gesprek aandacht te besteden aan verwachtingspatronen. Vraag tevens feedback aan je gesprekspartner.

Veel plezier met het afstemmen van verwachtingspatronen in een gesprek.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

================================================================

Wil je meer uit je communicatie halen? Op 20 april start de nieuwe NLP Practitioner te Roermond. Lees hier alle informatie over de opleiding. Verder zijn de nieuwe data van de basistraining NLP gepland. De driedaagse training zal plaatsvinden op 8, 9 en 10 juni 2012.