Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 29 januari 2012

Oefening van de week: Het veranderen van een emotionele impact door het gebruik van je lichaam

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Ze hebben een krachtige wisselwerking op elkaar. Zo kan een gedachte zijn uitwerking hebben op je gevoel, fysiologie en houding. Andersom kan het ook. Je kunt door je houding en het veranderen van je lichaam emotionele reacties ten aanzien van ervaringen veranderen. Je lichaam is daarom een hulpmiddel om ervaringen anders te gaan zien. De oefening van de week gaat over het veranderen van een emotionele impact door het gebruik van je lichaam.

1) Kies een voor jou negatieve ervaring. Leef je volledig in in de situatie zodat je het gevoel weer terugkrijgt van die ervaring.
2) Word je bewust van je lichaam. Hoe sta je? Hoe adem je? Hoe staat je hoofd, ruggengraat of andere lichaamsdelen?
3) Kom weer even uit de ervaring en schrijf alles op.
4) Ga wederom naar de negatieve ervaring en neem weer de houding aan die past bij deze situatie. Als je weer volledig in de ervaring zit, verander dan langzaam je houding van je lichaam. Ga totaal anders staan terwijl je contact houdt met de negatieve ervaring.
5) Ervaar vanuit de nieuwe houding de situatie nogmaals.
6) Wat is er anders (aan je emotionele reactie) en welke neiging heeft je lichaam?

Veel plezier met het veranderen van een emotionele impact door het gebruik van je lichaam.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

zondag 22 januari 2012

Oefening van de week: De taal als toegangspoort tot de belevingswereld van de ander

In NLP zeggen we dat taal niet de ervaring is maar een reproductie van de ervaring. Wat we hiermee bedoelen, is dat we taal gebruiken om uitdrukking te geven aan onze ervaring, echter dat we die ervaring nooit helemaal kunnen beschrijven. Ook is de taal een toegangspoort om meer te weten te komen van de belevingswereld van de ander. De woorden die voor jou een bepaalde betekenis hebben, hoeven voor de ander niet hetzelfde te betekenen. Als we in onze communicatie ervan uitgaan dat we denken te begrijpen wat de ander met de woorden bedoelt, creëren we een kans op miscommunicatie. Om dichter bij de belevingswereld van de ander te komen, is het de uitdaging om woorden te “challengen” zodat de betekenis meer duidelijk wordt. Challengen betekent dat je het woord gaat uitdagen om de specifieke betekenis van het woord te achterhalen. Specifiek gaat het in deze oefening om zelfstandige naamwoorden die je kunt omzetten naar werkwoorden. Voorbeelden hiervan zijn woorden als res pect, vertrouwen, onzekerheid, onrust, geluk, etc. De oefening van de week gaat over taal als toegangspoort tot de belevingswereld van de ander.

1) Een eerste stap in de oefening is om eerst een gesprek te doen waar je alleen bezig bent met het beluisteren en waarnemen van zelfstandige naamwoorden die je kunt omzetten in werkwoorden en je bewust worden hoeveel dit voorkomt in een gesprek.
2) Nadat je dit enkele keren hebt gedaan, ga je in de volgende gesprekken deze zelfstandige naamwoorden challengen. Dit kun je als volgt doen. Stel je voor iemand spreekt in zijn verhaal over het loslaten van iets. Je kunt dan de volgende vraag stellen: “Hoe precies laat je los?” of “ Wat betekent loslaten precies voor je?” Met andere zelfstandige naamwoorden kun je dezelfde vraag stellen.
3) Merk wat er gebeurt als je deze vragen stelt en hoe anders het antwoord kan zijn ten opzichte van je eigen betekenis.
4) Vraag aan het einde van het gesprek wat de vragen met je gesprekspartner hebben gedaan om zo feedback te krijgen.
5) Wat valt je op?

Veel plezier met de taal als toegangspoort tot de belevingswereld van de ander.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

=============================================================

Wellicht ben je al op de hoogte dat onze website geheel vernieuwd is. Nieuwsgierig? Neem dan eens een kijkje en beluister ook de nieuwe video’s.

zaterdag 14 januari 2012

Oefening van de week: Communiceren met de kleuren van je kleding

Kleuren hebben een impact op de mens. Ze laten je associëren en staan voor een bepaalde symboliek. In onze kleding zitten ook kleuren verwerkt. De kleur van de kleding heeft dan ook impact op de ervaringswereld van de ander. Het gebruiken van kleuren van je kleding kan je helpen om je boodschap (en de intentie daarvan) meer kracht bij te zetten. Hoe vaak ben jij je hier bewust van als je voor de klerenkast staat? De oefening van de week gaat over het communiceren met de kleuren van je kleding. Onderstaand staan allereerst de verschillende betekenissen van de kleuren (bron: leerwiki) en vervolgens de oefening.

- Rood symboliseert warmte, energie, passie en aantrekkelijkheid. Een goede keus als je graag opvalt. Bij vrouwen wordt rood vaak als erg sexy gezien.
- Roze staat voor onschuld, zachtheid, gezondheid en romantiek. Mannen die roze dragen, laten hiermee dus hun zachte kant zien.
- Oranje staat voor feestelijkheid en levenskracht. In Nederland heeft het een sterke nationale betekenis.
- Geel staat voor positivisme en optimisme. Geel wordt vaak geassocieerd met zonlicht. Vandaar dus de positieve symboliek.
- Groen staat voor vrede, evenwicht en gezondheid. Groen heeft sterke associaties met stabiliteit.
- Blauw is een koele, neutrale kleur. Het kan een gevoel van afstandelijkheid en zakelijkheid veroorzaken.
- Paars staat voor kwaliteit, luxe en waardigheid. Waarschijnlijk is dit nog een overblijfsel van de tijd dat koningen en rijkelieden veel paars droegen.
- Bruin symboliseert betrouwbaarheid, stabiliteit en echtheid. Het wordt geassocieerd met de aarde.
- Zwart staat voor klassiek, ernst en zakelijkheid. Het is dan ook een kleur die bij officiele gebeurtenissen vaak wordt gedragen.
- Wit staat voor zuiverheid en onschuld. Het is dan ook geen toeval dat een bruid gewoonlijk wit draagt. Dit stamt nog uit de tijd dat vrouwen geacht werden als maagd het huwelijk in te gaan.
- Grijs staat voor betrouwbaarheid, wijsheid en autoriteit. Waarschijnlijk komt deze associatie van de grijze haren die met de leeftijd (en wijsheid) komen.

1) Elke ochtend als je voor de klerenkast staat, stel je jezelf de volgende vragen: “ Wat wil ik vandaag met mijn kleren uitstralen? Welke communicatieboodschappen wil ik vandaag overbrengen en welke kleuren passen hierbij?”
2) Kies dan de kleuren uit die passen bij de antwoorden.
3) Vraag feedback aan anderen wat de kleuren met hen doet.

Veel plezier met het communiceren met de kleuren van je kleding.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

zondag 8 januari 2012

Oefening van de week: Het zwaartepunt van aandacht

Waar ligt het zwaartepunt van je aandacht tijdens een gesprek? Ligt de aandacht bij de ander of ligt er meer focus bij jezelf? Wil je meer jouw opvattingen en ideeën verkondigen of ben je meer bezig met de emoties, gedachtespinsels en ervaringen van de ander? In een goede communicatie verandert het zwaartepunt van deze aandacht steeds. Er is een balans tussen aandacht voor de ander en jezelf. Bij moeizame gesprekken is deze balans verstoord doordat iemand de focus te veel op de ander of zichzelf legt. Welke neiging heb jij primair in een gesprek? Stel je meer je eigen opvattingen centraal of ben je er merendeel voor het verhaal van de ander? De oefening van de week gaat over het zwaartepunt van aandacht.

1) Kies deze week enkele gesprekken uit waar je wilt oefenen met het verschuiven van het zwaartepunt van aandacht.
2) Bepaal voorafgaande aan het gesprek hoe je met het zwaartepunt wilt omgaan. Ga ik me focussen op mijn ideeën, opvattingen en gedachtespinsels over een bepaald onderwerp? Ga ik me focussen op de ander zijn ideeën, opvattingen en gedachtespinsels? Of, ga ik zorgen voor een balans waar zowel mijn gesprekspartner als ik net zoveel ruimte hebben?
3) Doe dit meerdere malen deze week en houd je vast aan het doel dat je vooraf gesteld hebt.
4) Wat merk je? Wat is je natuurlijke neiging? Ben je flexibel genoeg om te kunnen switchen? Wat doet het met jezelf en je gesprekspartner? Wat leer je eruit?

Veel plezier met het zwaartepunt van aandacht.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

===========================================================

Als je wilt, kun je nog deelnemen aan de basistraining NLP op 27, 28 en 29 januari. Er zijn nog 3 plaatsen beschikbaar. De basistraining is een leuke manier om heel concreet met NLP en communicatie aan de slag te gaan.