Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zaterdag 27 augustus 2011

Oefening van de week: Pacing en Leading

Hierbij ontvang je de eerste oefening van de week na de zomerstop. We hopen dat je een fijne vakantieperiode achter de rug hebt.

In onze dagelijkse communicatie hebben we allemaal een verhaal te vertellen. Dit verhaal komt o.a. tot stand door meningen, opvattingen, ervaringen, overtuigingen. Hierdoor is elk verhaal uniek en heeft iedereen zijn eigen ‘waarheid’ over het verhaal. Als we teveel vast blijven houden aan onze eigen waarheid, en de waarheid van de ander ongeschikt maken, kunnen we de ander niet ontmoeten. In NLP maken we veel gebruik van een proces dat ‘Pacing en Leading’ heet, ofwel afstemmen en leiden. Pacing betekent het afstemmen op de waarheid van de ander en leading betekent om de ander uit te nodigen naar jouw waarheid. Pacing en Leading is dynamisch en wisselt in een gesprek over en weer. Bij miscommunicatie of meningsverschillen zie je vaak dat dit door mensen wordt overgeslagen. Er wordt teveel vastgehouden aan de eigen waarheid terwijl de waarheid van de ander net zo waar is. Hoe kun je nu een gesprek voeren waarbij allebei de waarheden gewaardeerd worden om elkaar echt te ontmoeten? De oefening van de week gaat over Pacing en Leading.

Om gevoel te krijgen met Pacing en Leading kun je het volgende spelletje doen.

1) Neem pen en papier en een partner om het spel mee te doen.
2) Pak allebei tegelijkertijd de pen vast en ga samen een tekening maken, zonder dat je een woord spreekt. Je kunt vooraf afstemmen wat je gaat tekenen of dit open laten.
3) Voel voornamelijk wat er gebeurt bij het maken van de tekening. Waar loopt het soepel en waar zit de weerstand? En hoe ga je met die weerstand om? Als je klaar bent, bespreek je de tekening met je partner.
) Wat valt je op? En wat betekent dit proces voor jouw dagelijkse communicatie?

Veel plezier met Pacing en Leading.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

==================================

Wil je meer grip krijgen over Pacing en Leading tijdens een gesprek, schrijf je dan nu nog in voor de NLP Practitioner avondopleiding die start op 8 september. De reguliere NLP Practitioner start weer op 24 november 2011.