Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

maandag 28 maart 2011

Oefening van de week: Het gestructureerd aanpakken van problemen

Spreek je wel eens met mensen over hun problemen? Hoe pak je dit aan? Om problemen op te lossen, is de eerste stap om ze bewust te laten worden wat het probleem precies is. Hoe concreter je het probleem kunt benoemen des te makkelijker is het om aan te pakken. Na het vaststellen van het probleem is het goed om te achterhalen hoezo de ander het probleem heeft. Als de persoon deze bewustwording heeft, komt wellicht nog wel de belangrijkste stap en dat is hoe iemand het probleem zelf creëert. Anders geformuleerd. Wat is de strategie die iemand gebruikt om zijn eigen probleem te creëren? Vaker vraag ik aan mijn coachcliënt om mij uit te leggen wat ik zou moeten doen om hetzelfde probleem te krijgen als mijn coachcliënt. De oefening van de week gaat over het gestructureerd aanpakken van problemen.

1) Ga deze week eens met een aantal personen over hun problemen spreken.
2) Doe dit dan in drie stappen. De stappen bestaan uit WAT, HOEZO en HOE.
* Wat is je probleem nu precies en in welke specifieke situatie doet zich dit probleem voor?
* Hoezo heb jij dit probleem en een ander niet?
* Hoe creëer je je eigen probleem? Wat moet ik doen om hetzelfde probleem te ervaren?
3) Vraag daarna aan de persoon wat het effect was van de vragen die je stelde.

Veel plezier met het gestructureerd aanpakken van problemen.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

========================================

Wil je meer weten hoe je problemen op een makkelijke manier kunt aanpakken door de juiste vragen te stellen? Doe dan nog mee aan de NLP Practitioner die start op 21 april 2011. Er zijn nog 2 plaatsen ter beschikking.

zondag 20 maart 2011

Oefening van de week: Het bieden van een helpende hand

Zie je mensen wel eens worstelen met een thema waar je vroeger zelf mee hebt gestoeid? Hoe vaak bied je een helpende hand aan deze mensen? Een mooie uitdaging zou zijn om jouw eigen ontwikkeling en ervaring ten dienste te stellen aan mensen die het nodig hebben. Afgelopen week heb ik dit gedaan. En ik kan je vertellen dat geeft een warm gevoel. Gewoon eens iemand vanuit een onverwachte hoek de helpende hand bieden van iets waar je zelf hard aan gewerkt hebt. De oefening van de week gaat over het bieden van een helpende hand.

1) Ga eens in een ruimte zitten waar je ongestoord tot jezelf kunt komen.
2) Sluit je ogen en stel je de volgende vraag: “Wie kan ik een helpende hand bieden van iets waar ik zelf lang mee geworsteld heb?”
3) Ga niet zoeken maar laat boven komen wat komt. Dit kan best enige tijd duren voordat het antwoord zich presenteert.
4) Benader de persoon deze week en bied de persoon een helpende hand. Het hoe, wat en waarom mag je zelf invullen.
5) Ga na hoe de persoon reageert en wat dit met jou persoonlijk doet.

Veel plezier met het bieden van een helpende hand.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

=====================

Onze website is afgelopen week aangepast. Een van de nieuwe onderdelen zijn onze digitale brochures. Neem eens een kijkje op onze contactpagina om ze te downloaden.

zondag 13 maart 2011

Oefening van de week: "Wat betekent dit voor jou....?"

Afgelopen vrijdag was ik bij een vergadering aanwezig met 20 andere personen. Al deze personen kwamen uit een andere sector. De inhoud van de vergadering zal ik je besparen, echter was er wel een fenomeen aanwezig dat ik wel vaker zie in gesprekken en vergaderingen. In de vergadering van afgelopen vrijdag gaf iemand zijn mening en standpunt. Een andere persoon ging hierover heen met een nieuw standpunt en weer een ander met een extra toevoeging. Het interessante wat ik zag, was dat er eigenlijk niet geluisterd werd. Men was meer bezig hun eigen betoog intern voor te bereiden dan te luisteren wat de ander persoon zei. De communicatie gaat heen en weer zonder echt te beluisteren waar het over gaat. De informatie blijft dan aan de oppervlakte. Dit fenomeen kun je doorbreken door de juiste vragen te stellen. De oefening van de week gaat over de vraag “Wat betekent dit voor jou?”

1) Als je komende week in gesprek bent, luister dan eens eerst naar het verhaal van de ander.
2) Als de persoon zijn verhaal heeft gedaan, ga dan niet direct over naar jouw verhaal maar stel eerst eens de volgende vraag: “En, wat je nu allemaal hebt verteld, wat betekent dit voor jou…?”
3) Luister dan weer naar je gesprekspartner. Daarna zou je de vraag (of een andere vraag) nog eens kunnen stellen om nog meer diepgang te krijgen. De situatie bepaalt uiteindelijk hoe diep je wilt gaan.
4) Merk eens hoe je het gesprek met enkel deze vraag meer diepgang kunt geven.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

=============================

Wist je dat NLP gaat over de kracht van de juiste vraag? Leer met NLP de juiste vragen stellen om je communicatie naar een hoger niveau te brengen. Lees alles over de NLP Practitioner in onze NIEUWE digitale folder. De opleiding start op 21 april 2011 te Roermond.

vrijdag 4 maart 2011

Oefening van de week: Het lezen van de ogen

Wist je dat ogen veel vertellen hoe je informatie in je brein ophaalt en deze informatie vervolgens communiceert. Arabieren weten dit al eeuwen en doen daarom vaak een bril op als ze moeten onderhandelen. Ze zeggen dat je ogen de toegang zijn tot je ziel. In NLP werken we ook met oogbewegingen om interne strategieën en gedragspatronen bloot te leggen. Best handig als je zelf vastloopt in bepaalde situaties, als je informatie snel tot je beschikking wilt hebben of als je wilt weten hoe iemand anders denkt. De oefening van de week gaat over het lezen van de ogen.
Alvorens je met de oefening kunt starten, heb je de volgende informatie nodig. Het plaatje is de persoon tegenover je.









Vc= Visueel constructief. Je construeert of creëert (nieuwe) beelden.
Ac= Auditief constructief. Je construeert of creëert (nieuwe) geluiden.
K= Kinestetisch. Dit is je gevoel.
Vr= Visueel remember. Je haalt bestaande beelden op uit je geheugen.
Ar= Auditief remember. Je haalt bestaande geluiden op uit je geheugen.
Ai= Auditief intern digital. Je hebt een interne dialoog. Je spreekt tegen jezelf.

1. Ga tegenover iemand zitten en stel de persoon enkele moeilijke vragen. In ieder geval vragen waar de persoon over moet nadenken. Let erop hoe de andere persoon zijn ogen beweegt.
2. Stem dan je communicatie af op hoe de persoon zijn ogen gebruikt. Bijvoorbeeld als de persoon (vanuit jou) naar rechtsonder kijkt dan kun je vragen “Wat zeg je zoal tegen jezelf?” Of als de persoon rechtsboven kijkt, vraag dan “Wat voor beeld heb je hierbij?”

Tip: Gebruik je handen om iemand naar een oogbeweging te krijgen. Bijvoorbeeld als je iemand naar zijn gevoel wilt krijgen, wijs dan met je linkerhand omlaag.

Veel plezier met het lezen van de ogen.

Response NLP Opleidingen
Milan Somers
======================================
Er zijn weer nieuwe data bekend voor de Introductie in NLP en de driedaagse basistraining NLP. De Introductie in NLP is op 2 april en de basistraining NLP 26, 27 en 28 augustus.