Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 27 februari 2011

Oefening van de week: Dissociëren en emotioneel afstand nemen

Wist je dat je de gevoelsmatige impact van een ervaring niet bepaald wordt door de inhoud van de ervaring maar door de wijze waarop de ervaring is opgeslagen? In NLP werken we vaker met het veranderen van herinneringen door bewust te worden hoe deze herinneringen in ons onderbewuste zijn opgeslagen. Een van de mogelijkheden is associatie of dissociatie. Associatie wil zeggen dat je vanuit je eigen ogen kijkt naar de ervaring. Je zit er als het ware midden in. Bij dissociatie kijk je naar jezelf in de ervaring. Je ziet jezelf fysiek in het beeld. Dissociatie helpt juist om afstand te nemen van de emotie van de ervaring. Associatie helpt juist om de emotie sterker te maken. De oefening van de week gaat over dissociëren en emotioneel afstand nemen.

1) Kies een herinnering die voor jou niet prettig voelt.
2) Haal de herinnering op en maak er een beeld van.
3) Terwijl je naar het beeld kijkt, word je je bewust of je in de ervaring zit of dat je naar jezelf kijkt.
4) Als je in de ervaring zelf zit dan stap je uit het beeld. Je kijkt dus met een afstand naar jezelf. Wat is het effect op je gevoel?
5) Als je al naar jezelf keek in het beeld dan stap je nog een keer uit jezelf. Je kijkt dan naar jezelf die kijkt naar zichzelf in het beeld. Dit noemen we een dubbele dissociatie. Wat is het effect op je gevoel?

Veel plezier met dissociëren en emotioneel afstand nemen.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

====================================

Wil je ook leren hoe je meer grip krijgt op je gevoelens en emoties, schrijf je dan in voor de NLP Practitioner voorjaar 2011. De 21-daagse opleiding start op donderdag 21 april 2011.

zondag 20 februari 2011

Oefening van de week: Boetseren

In NLP stemmen we onze eigen non-verbale communicatie af op onze gesprekspartner om meer inzicht en gevoel te krijgen van de belevingswereld van de ander. Hieraan liggen een aantal redenen ten grondslag. Om dit te oefenen, doen we vaker in de NLP Practitioner opleiding een oefening die we boetseren noemen. De oefening van de week gaat dan ook over boetseren om meer te weten te komen over de belevingswereld van de ander.

1) Deze oefening dien je met 3 personen te doen. Persoon A, persoon B en persoon C.
2) Zet 2 stoelen neer met de leuning tegenover elkaar. Persoon A en B gaan allebei in een stoel zitten op zo'n manier dat ze elkaar niet kunnen zien.
3) Persoon A denkt aan een willekeurig gevoel en gaat in de houding zitten die bij dit gevoel past.
4) Persoon C gaat waarnemen hoe persoon A zit en gaat persoon B, zonder woorden te gebruiken, in precies dezelfde houding zetten. Hierin dient persoon C heel nauwkeurig te zijn en persoon B exact te laten zitten als persoon A. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar: snelheid van ademen, houding van de romp, ledematen, vingers, spierspanning in het gezicht, stand van de voeten etc.
5) Als persoon C ze allebei in dezelfde houding heeft gezet, laat persoon C ze daar even in zitten zodat persoon B kan voelen hoe persoon A zicht voelt. Na enige tijd gaat persoon B verbaal omschrijven welk gevoel hij/ zij heeft. Daarna wordt aan persoon A gevraagd of dit het juiste gevoel was.
6) Wissel dan van stoel en positie en doe de oefening nog een keer.

Veel plezier met het boetseren.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

===============

Komende dinsdagavond 22 februari is er wederom een Introductie in NLP. Wil je meer weten over de NLP Practitioner opleiding van 21 april of kennismaken met ons instituut, schrijf je dan nu in.

zondag 13 februari 2011

Oefening van de week: Wat motiveert je?

Weet jij wat je motiveert? Wat je dieperliggende patronen zijn om iets wel of niet te doen? Dit weekend in de NLP Master Practitioner hebben we hier mee gewerkt. Een van de drijvende processen van je onderbewuste is dat je in een situatie altijd ergens naar toe gaat en altijd ergens van weg. En ergens ligt je voorkeur. Deze voorkeur kan verschillen per situatie. Studeerde je bijvoorbeeld om te slagen of om niet te zakken? Werk je hard voor je baas voor waardering of om een slechte beoordeling te vermijden? Eet je gezond om op gewicht te blijven of om niet te dik te worden? Ze zijn beide in het spel echter waar ligt je voorkeur? De oefening van de week gaat over wat je motiveert.

1) Kies een aantal willekeurige positieve en negatieve ervaringen/ situaties in het verleden.
2) Ga precies naar het moment wat de ervaring/ situatie zo positief of negatief maakte.
3) Zoom dan in wat je qua gedrag precies gedaan hebt. Waar ging je met het gedrag naar toe (Wat realiseerde je met het gedrag?) en waar ging je met het gedrag van weg (Wat vermeed je met het gedrag?)?
4) Wat kun je hieruit leren en wat betekent dit voor toekomstige situaties?

Veel plezier met wat je motiveert.


Response NLP Opleidingen

Milan Somers

======================================

Als je ook meer wil weten over de onbewuste processen van je gedrag, doe dan mee aan de NLP Practitioner opleiding. Deze start in april 2011. Wil je eerst kennismaken? Kom dan 22 februari naar de Introductie in NLP.

zondag 6 februari 2011

Oefening van de week: Realiseer je dromen net als Walt Disney

Wie kent Walt Disney niet? Walt Disney had een droom en heeft deze gerealiseerd. Hij wilde mensen gelukkig maken. Robert Dilts, een bekende NLP-er modelleerde Walt Disney. Walt Disney hanteerde namelijk een mentale strategie om zijn dromen uit te laten komen. Welke dromen wil jij graag realiseren? De oefening van de week gaat over het realiseren van dromen.

1) Ga op een voor jou neutrale plaats staan in een ruimte waarin je je goed kunt bewegen.
2) Bepaal, door middel van papiertjes, 3 plekken in de ruimte voor de Dromer, de Realist en de Criticus en schrijf de rollen op elk papiertje.
3) Denk vanuit de neutrale plaats terug aan een droom die je hebt verwezenlijkt. Stap dan op het papiertje van de Dromer en laat de ervaring weer bovenkomen. Ga daarna weer naar de neutrale plaats.
4) Denk vanuit de neutrale plaats aan een ervaring waar je heel realistisch was in het realiseren van een doel of plan. Stap dan op het papiertje van de Realist en laat de ervaring weer bovenkomen. Ga daarna weer naar de neutrale plaats.
5) Denk vanuit de neutrale plaats aan een situatie waarin je een doel of idee heel goed kon bekritiseren en obstakels kon benoemen. Stap dan op het papiertje van de Criticus en laat de ervaring weer bovenkomen. Ga daarna weer naar de neutrale plaats.
6) Bepaal een droom die je wilt bereiken en stap op het papiertje van de Dromer. Maak een film van de droom die je met gemak aan het realiseren bent.
7) Stap door op het papiertje van de Realist. Roep de droom opnieuw op en ervaar alle relevante realistische informatie die voorbij komt.
8) Stap door op het papiertje van de Criticus en ontdek of je nog iets mist of nodig hebt. Vertaal de kritiek naar vragen voor de Dromer. Bijvoorbeeld: De Criticus geeft aan dat de droom teveel tijd zal kosten. De vraag aan de Dromer is dan hoe je meer tijd kunt vrijmaken voor je droom.
9) Stap weer op het papiertje van de Dromer en bedenk oplossingen voor de vragen van de Criticus. Ga net zolang door met het stappen op de papiertjes totdat je tevreden bent over alle papiertjes.
10) Ga de laatste keer op de neutrale plaats staan en overzie nogmaals de Dromer, de Realist en de Criticus.

Veel plezier met het realiseren van je dromen.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

=======================================

Voor de Basistraining NLP 18, 19 en 20 februari zijn nog 2 plaatsen beschikbaar. Wil je al een echte basis van NLP ervaren dan is dit een aanrader. Wil je kennismaken met NLP? Op 22 februari is er weer een Introductie in NLP.