Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 31 oktober 2010

Oefening van de week: JA, MAAR..........

In onze communicatie komen de woorden JA, MAAR….. vaak terug. Het is een communicatiepatroon dat onbewust aanwezig is. JA, MAAR….. heeft een grote impact op hoe je de communicatie en je gesprekspartner ervaart. Het veel gebruik van JA, MAAR….. kan ervoor zorgen dat het contact met je gesprekspartner vermindert en miscommunicatie plaatsvindt. De oefening van de week gaat over het veranderen van JA, MAAR….. in JA, EN…….

1) Wanneer je deze week in communicatie met iemand anders treedt, word je dan bewust van je woorden en het patroon JA, MAAR…..
2) Op het moment dat je de woorden JA, MAAR….. wilt gaan uitspreken dan slik je ze in en vervang je ze door JA, EN……. Doe dit zoveel mogelijk.
3) Ga eens na wat de impact van de woorden JA, EN……. is op je gesprekspartner en jezelf.

Veel plezier met het gebruik van de woorden JA, EN…..

Response NLP Opleidingen

Milan Somers

======================================

Donderdagavond 25 november is er een workshop NLP, leiderschap en mindfullness. Wil je in 3,5 uur dichter bij jezelf komen, neem dan deel aan de workshop.

zondag 24 oktober 2010

Oefening van de week: Het innemen van een andere perceptie bij een conflict

Heb je ook wel eens een conflict gehad? Conflicten lossen zich niet op als je niet bereidt bent om je in te leven in jezelf, de ander en de gehele situatie. Het innemen van een andere perceptie maakt dat je naar het conflict anders gaat kijken. Je zet een andere bril op waardoor er meer informatie zichtbaar wordt. De oefening van de week gaat over het innemen van een andere perceptie bij een conflict.

1) Denk terug aan een situatie waarin je een conflict had met een andere persoon. Het hoeft niet perse een conflict te zijn. Het kan ook een moeilijk gesprek zijn waar je achteraf een slecht gevoel over had.
2) Zet drie stoelen neer. Twee tegenover elkaar en een iets op afstand van de twee andere stoelen.
3) Ga nu op de stoel zitten die je betitelt als IK. Sluit je ogen en neem contact op met de situatie en kijk vanuit jezelf naar de situatie. Ga na wat je allemaal ziet, hoort en voelt.
4) Ga nu in de stoel zitten die je betitelt als de ANDER. Sluit je ogen en neem contact op met de situatie en kijk vanuit de ander naar jezelf. Ga na wat de ander allemaal ziet, hoort en voelt.
5) Ga nu in de stoel zitten die je betitelt als de OBSERVATOR. Sluit je ogen en neem contact op met de situatie en kijk vanuit de observator naar jezelf en de ander. Ga na wat de observator allemaal ziet en hoort. Wat valt je allemaal op waar beide iets uit kunnen leren?
6) Ga nu weer in de stoel van IK zitten en neem alle informatie uit de verschillende stoelen mee. Sluit je ogen en neem contact op met de situatie en kijk vanuit jezelf weer naar de situatie. Wat heb je nu geleerd en wat zou je in de toekomst anders kunnen doen?

Veel plezier met het innemen van een andere perceptie bij een conflict.

Response NLP Opleidingen

Milan Somers
================================

Bovenstaande oefening heet in NLP ‘Perceptionele posities’. Deze komt terug in de NLP Practitioner opleiding die start op 18 november 2010.

maandag 18 oktober 2010

Oefening van de week: De zoektocht naar je identiteit

Het hele leven bestaat eigenlijk uit een zoektocht wie je nu precies bent en hoe je hier een expressie van kunt zijn. Je gaat op zoek naar authenticiteit. Wat maakt jou nu jou en uniek op deze wereld? Het antwoord op deze vraag is niet makkelijk en zelf niet in woorden uit te drukken. Want zodra je zegt “Ik ben ……” dan ben je dit niet meer maar dan heb je jezelf geïdentificeerd met iets of iemand. Om het tastbaarder te maken werken we in NLP met rollen. Zo ben je dochter/ zoon, student/ werknemer, vriendin/ vriend. En elke rol brengt zijn eigen gedrag met zich mee. Door je te identificeren met de rol gaat er een gigantisch potentieel van jezelf open. De oefening van de week gaat dan ook over de zoektocht naar je identiteit door middel van rollen.

1. Schrijf eens 20 rollen op die je vervult in je leven.
2. Nadat je dit hebt gedaan, zeg je hardop “Ik ben …bv moeder” Je wacht even en dan zeg je “Nee, dat ben ik niet, dat is een rol die ik vervul”.
3. Als je alle rollen hebt gehad, dan wacht je weer even en dan stel je jezelf de vraag “Als ik al deze rollen niet ben, wie ben ik dan wel”? Op dat moment zeg je niets maar voel je enkel wat er gebeurt.

Deze oefening is makkelijker als je hem met iemand anders doet maar je kunt hem ook alleen doen.

Veel succes met de zoektocht naar je identiteit.

Response NLP Opleidingen
Milan Somers
========================================
Het identificeren met je rollen en de zoektocht naar je identiteit is onderdeel van de NLP Master Practitioner. Deze start in januari 2011.

zondag 10 oktober 2010

Oefening van de week: Hoe kom ik van mijn fobie af?

NLP is bedoeld om keuzemogelijkheden in gedrag te creëren. Dit doen we door een wisselwerking tot stand te brengen tussen de omgeving en onze innerlijke belevingswereld. Door bewust te worden wat je omgeving met je innerlijke beeldvorming en gevoel doet, kun je ervoor zorgen dat lichaam en geest een andere reactie oproepen waardoor je in staat bent om anders te reageren. Hetzelfde gebeurt met fobieën. Bij een fobie neem je iets waar in je omgeving dat direct een reactie oproept. De reactie zegt echter niet zoveel over wat er in de omgeving gebeurt maar veel meer wat er in je hoofd omgaat. Door hier veranderingen aan te brengen, kun je direct een andere reactie oproepen die meer past bij de situatie. De oefening van de week gaat dan ook over hoe je van je fobie afkomt.

1. Identificeer een fobie of fobieachtige respons.
2. Alvorens je hiermee aan de slag gaat, controleer of je echt wel van de fobie af wilt. Ga na welk voordeel je hebt met de fobie en of je daar ook vanaf wilt.
3. Identificeer één van de vroegste herinneringen van deze fobie.
4. Maak een zwart-wit film waar je jezelf in ziet als jongere zelf. Laat de film van begin tot einde lopen, vier keer sneller dan normaal.
5. Bevries het laatste beeld. Versterk het beeld tot het helemaal wit is. Breng het licht terug naar normaal. Stap in je eigen beeld. Breng er kleuren in en draai de film achteruit naar het begin toe op normale snelheid.
6. Doe stap 4 en 5 minimaal 8 en maximaal 15 keer.
7. Denk nu nog eens terug aan je fobie en voel of er iets veranderd is.

Veel plezier met je fobie.

Response NLP Opleidingen
Milan Somers
================
Meer leren over de wisselwerking tussen je omgeving en innerlijke belevingswereld? Doe dan mee aan de NLP Practitioner die start op 18 november.

zondag 3 oktober 2010

Oefening van de week: effecten van persoonlijke doelen

Alles wat je doet heeft een effect op jezelf en de omgeving. Dit komt omdat dingen met elkaar verbonden zijn en op elkaar reageren. Een van de kenmerken van het leven is dat alles in beweging is en dus aan verandering onderhevig is. Hetzelfde geldt voor het realiseren van een doel. Het realiseren van een doel betekent een verandering bij jezelf en heeft een effect op je (in)directe omgeving. Hierbij kun je denken aan familie, werk, sociale contacten, etc. Hoe beter je een beeld hebt van de effecten van het realiseren van je doel des te beter ben je in staat om keuzes te maken. Zeker als het gaat om doelen waar je over twijfelt. De oefening van de week gaat dan ook over de effecten van je persoonlijke doel op je omgeving.

1. Denk aan iets echt groots waar je over fantaseert en wilt realiseren.
2. Vraag jezelf 'Hoe zal dit succes mezelf en anderen beïnvloeden'? Pak hiervoor de volgende gebieden en schrijf je antwoorden op.
• fysiek
• mentaal
• emotioneel
• spiritueel
• gezin
• familie
• werk
• vrienden
• gemeenschap
• wereldwijd
3. Maak, naast de antwoorden van punt 2, een lijst van de voor- en nadelen die voortkomen uit het succes.
4. Bekijk alle antwoorden en overweeg de voor- en nadelen van het succes. Maak op basis hiervan nieuwe beslissingen.

Succes met het in kaart brengen van de effecten.

Response NLP Opleidingen
Milan Somers
==================
Persoonlijke doelen realiseren? Doe dan mee aan de NLP Practitioner opleiding. De opleiding start 18 november te Roermond.