Response NLP Opleidingen

Zoeken in deze blog

zondag 31 januari 2010

Problemen

Vandaag had ik een gesprek met iemand en dat ging over problemen. Zijn antwoord was op een gegeven moment 'Als ik de problemen van de mensen in mijn omgeving zie dan ben ik zelf eigenlijk een gelukkig mens.' Wat hier gebeurde is dat de persoon zijn eigen probleem in een ander daglicht stelde waardoor de gevoelsmatige impact een stuk minder was.

Ieder mens heeft zijn eigen problemen. De een groter dan de ander. Het voordeel van problemen is dat ze opgelost kunnen worden. Wellicht niet dat ze geheel weg zijn maar wel de impact die het heeft op je eigen gemoedstoestand. Problemen zijn namelijk ervaringsgeoriënteerd. Je kent dat wel dat als twee mensen naar een situatie kijken dat de een het als een probleem ervaart en de ander denkt waar maakt hij/ zij nu een probleem van. Als voorbeeld gebruik ik meestal een lege koffiekan die op de tafel staat. Deze vormt enkel een probleem als je behoefte hebt aan koffie. Als je geen behoefte hebt aan koffie zal de lege koffiekan je waarschijnlijk niets doen.
Problemen hebben te maken met het wel of niet vervullen van je behoeften en waarden. Worden ze niet vervuld dan ontstaan en gedachten en gevoelens die je liever niet hebt. Deze gewaarwording betitel je dan als een probleem. Dit heeft echter niet veel met de buitenwereld te maken maar met datgene wat je intern bevredigd wilt zien.

Door problemen in een ander perspectief te plaatsen kunnen je gedachten en gevoelens veranderen waardoor je de gewaarwording anders labelt. Een van de mogelijkheden om dit te doen is om je te verplaatsen in problemen van andere mensen, in soortgelijke ervaringen/ zelfde inhoud, waarvan de omvang een stuk groter is. Een andere mogelijkheid die ik zelf vaker gebruik is mijn blik breder maken. Ik stel me dan voor dat ik boven de aarde zweef en een kijk naar mijn eigen probleem en die van anderen. Door letterlijk afstand te nemen verandert ook de impact en valt het uiteindelijk wel weer mee.

Probeer het maar eens. Let wel! Stel jezelf eerst de vraag of het probleem dat je hebt wel wil veranderen. Problemen vormen vaker ons bestaansrecht en geven ons kracht om overeind te blijven.

dinsdag 26 januari 2010

Vastzitten

Af en toe zit je wel eens vast in je leven. Dit kan een situatie zijn waar je niet meer uitkomt of een gevoel of gedachte die aanwezig blijft. De ene keer duurt dit iets langer dan de andere keer. Maar hoe kom je er weer uit? Gaat dit vanzelf?

Je kunt het voorstellen als een jeep die deelneemt aan een race door het oerwoud. Hij is gemaakt om te rijden onder de moeilijkste omstandigheden zoals modder, kuilen, obstakels, heuvels etc. Als de jeep op een gegeven moment vast komt te zitten in de modder dan zal de eerste reactie zijn dat hij meer gas geeft om eruit te komen. Dit kun je vergelijken met het gezegde 'Als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg', namelijk vast blijven zitten in de modder. Om uit de modder te komen, zal de jeep (en uiteraard de mensen die erin zitten) proactief dienen te zijn om een oplossing voor de situatie te zoeken. Hierbij dient eerst de huidige situatie in kaart te worden gebracht. Hoe zit de jeep vast? Welke factoren spelen een rol? Daarna dient gekeken te worden naar de gewenste situatie om de jeep weer uit de modder te krijgen. Vanuit de gewenste situatie kunnen middelen ingeschakeld worden om een oplossing te vinden voor de huidige situatie.

In je dagdagelijkse leven is dit ook het geval. Wil je uit een situatie komen die je vastzet, dan dien je eerst in kaart te brengen wat er precies speelt in die situatie. Hoe zet ik mezelf vast? Welke factoren spelen voor mij een rol? Daarna kun je kijken naar de gewenste situatie. Zolang je deze niet hebt en kunt benoemen, zul je jezelf blijven vastzetten. Ook zul je niet de middelen kunnen inzetten omdat je niet weet wat je nodig hebt om uit de situatie te komen. Vergelijk het maar met een donkere kamer. Zolang je niet weet waar de deur is heb je ook geen weg te bewandelen om door de deur naar buiten te gaan.

Het vastzittende gevoel kan verlammend werken. In die zin dat je geen actie meer onderneemt. Echter onderneem je geen actie dan zal de situatie niet veranderen. Vaak hopen we daar wel op met de gedachte 'Het gaat vanzelf wel weg'. Het meest van belang is een proactieve houding te blijven aannemen om de huidige en gewenste situatie tegen elkaar te kunnen wegzetten. Daar ligt namelijk de oplossing om het vastzitten om te zetten in beweging. Net zoals de jeep. Als deze geen actie onderneemt vanuit de huidige naar de gewenste situatie zal hij in de modder blijven vastzitten.

Inzicht in de volgende stappen kunnen je helpen
1) Wat is de huidige situatie?
2) Wat is de gewenste situatie?
3) Wat houdt me tegen om deze gewenste situatie te realiseren?
4) Wat heb ik (vanuit punt 3) nodig om in de gewenste situatie terecht te komen?

zondag 24 januari 2010

de 40+ voorbij

"Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. "
- Mark Twain -

U bent de 40 jaar gepasseerd, werkt al jaren op routine, de kinderen studeren of zijn het huis uit, u heeft zich altijd ingezet voor uw werk, familie en vrienden en komt nu op een punt in uw leven met de vraag ‘Is dit het dan?’

Ik vraag u om eens terug te gaan naar uw kindertijd waar u vol was van dromen, ideeën, wensen en verlangens. U wist wie u wilde zijn, wat u wilde worden en wat u allemaal in het leven zou gaan doen. Voel eens hoe dit was. Prachtig toch, ongeremd, bruisend en volledig meegaand in het beeld. Vergelijk dit nu eens met het gevoel over uw huidige situatie. Is dit hetzelfde? Ja, keep up the good work! Nee, word dan weer regisseur van uw eigen leven.

Kinderen weten vanuit zichzelf wat ze belangrijk vinden en volgen intuïtief hun hart. Ze hebben contact met hetgeen belangrijk is in het leven. Ze kunnen zich dit voorstellen en daadwerkelijk voelen. Tevens laten kinderen zien wie ze daadwerkelijk zijn en houden ook u de spiegel voor hoe u op ze overkomt. Naar mate kinderen ouder worden verliezen ze het contact met hun hart en raken van hun pad af. Hun denken ontwikkelt zich en er worden steeds meer eisen gesteld om te voldoen aan de verwachtingen van de omgeving. Wellicht net als bij u? Wanneer bent u, in uw leven, van uw pad afgeweken?

Belangrijk om te beseffen is dat u zelf de regisseur van uw leven bent. Uw leven nu, heeft u zelf zo geregisseerd en u heeft de mogelijkheid om de inhoud van uw levensverhaal te veranderen. U moet er alleen bewust voor kiezen.

Om u op weg te helpen vindt u hier enkele tips die u kunnen helpen.

1 Weet uw kernwaarden
Ga voor uzelf op zoek naar waarden die u écht belangrijk vindt in uw leven. Voorbeelden hiervan zijn geluk, liefde, harmonie, vrijheid, rust, etc.

2 Wees proactief
Stel uzelf de vraag: ‘Wat kan ik binnen mijn eigen verantwoordelijkheid doen om mijn waarden te realiseren? En doe dat daadwerkelijk!

3 Werk aan uzelf
Als u meer dan 40 jaar in een bepaald ritme heeft geleefd, kunnen patronen zijn ontstaan die u belemmeren om uw waarden na te streven. Chroom niet om in de spiegel te kijken en aan uzelf te werken. Zoek, waar nodig, een sparringpartner.

4 Volg uw hart
Volg te allen tijden uw hart zonder daarmee schade aan uzelf of anderen te berokkenen. Uw hart is uw kompas en brengt u waar u wezen wilt.

vrijdag 22 januari 2010

omarmen van je gevoel

Als we het hebben over gevoel, waar hebben we het dan eigenlijk over? Is gevoel hetzelfde als een emotie? Is het woord dat we aan ons gevoel geven ons eigenlijke gevoel? Op beide zijn de antwoorden nee.

Als we in de volksmond over een gevoel spreken, hebben we het eigenlijk over een emotie. En een emotie is een gevolg van gevoelens en gedachten die je hebt. In NLP noemen we emoties ook wel het gevoelsmatig commentaar op onze fysieke gewaarwording. Deze laatste is ons eigenlijke gevoel. Een gevoel is een gewaarwording in ons lichaam. Een verandering die waarneembaar is. Voel bijvoorbeeld de emotie blijheid maar eens. Als je deze voelt dan geef je daar het woord blijheid aan maar wat voel je nu precies? Is het een warm of koud gevoel? Hoe draait het gevoel, van links naar rechts, van binnen naar buiten? Is het een dof gevoel of juist scherp? Is het op één plaats of over je gehele lichaam? Waar komt het vandaag en waar gaat het naartoe? Doe ditzelfde nu eens met een ander gevoel, bv boosheid. En ga dan eens na welke fysieke gewaarwording je dan hebt.

Door ons gevoel te labellen zetten we ons vast. Want we voelen niet meer écht. We voelen over ons voelen of denken over ons voelen. Deze gevoelens en gedachten zeggen meer over ons verleden dan over het hier en nu. Bewustwording waar je gevoel vandaan komt (welke ervaringen je zoal in het verleden hebt gehad) maakt het mogelijk om het gevoel te lokaliseren en ermee aan de slag te gaan. Door je aandacht voornamelijk te richten op de fysieke gewaarwording maakt het makkelijker om het toe te laten. De sleutel ligt namelijk in de acceptatie van je gevoel. Dit kun je vergelijken met een bal op het water. Als je hem onder water duwt komt er druk op te staan. En hoe verder je hem omlaag duwt hoe groter de kracht. Dit doen wij vaak ook met gevoelens en emoties die we niet willen voelen. We duwen ze weg en denken er dan van af te zijn. Jammer maar helaas. Zo werkt ons gevoel niet. Gevoel heeft aandacht nodig. Door het toe te laten en aan de oppervlakte te brengen, net als de bal, geef het signalen waar het voor staat en waar het behoefte aan heeft. Hoe eerder je in staat bent om met het gevoel te 'communiceren en te omarmen' des te eerder kun je het integreren als onderdeel van jezelf.

Probeer het maar eens als je een 'negatief' gevoel ervaart. Leg je aandacht erop en laat het toe in plaats van het wegduwen. Je mag zelf gaan ervaren wat het met je doet.

woensdag 20 januari 2010

sterkte of zwakte

Is het niet reageren op de omgeving een sterkte of een zwakte?

Om hier antwoord op te kunnen geven, is het van belang om te weten wat je wilt bereiken in de situatie. Ook wel het gewenste resultaat genoemd. Weten welk resultaat je wilt bereiken, maakt het makkelijker de overweging te maken om te reageren of je juist afzijdig te houden. Het gaat dan nog niet zozeer om het gewenste resultaat in de omgeving maar voornamelijk hoe je zelf erin wilt staan en wilt voelen.

Niet reageren kun je doen vanuit een bewust besef en een achterliggende reden waarom je niet wilt reageren. Echter kan het ook zijn dat je in je gedrag niet de keuzemogelijkheden voorhanden hebt om te reageren. Rationeel gezien zou je wellicht willen reageren maar emotioneel lukt het je gewoonweg niet.

Eigen ontwikkeling kan je helpen om bewuster om te gaan met je omgeving. Ga ik wel of niet reageren heeft allereerst te maken met het creëren van keuzemogelijkheden. Op basis hiervan kun je met meer fundament vanuit vrijheid kiezen om te reageren of juist niet.

Want alles wat je aandacht geeft groeit. En de vraag is of je wilt dat zaken in de omgeving groeien of juist gaan verdampen. Het niet reageren kan dan wel eens de beste oplossing zijn om een gewenst resultaat te bereiken.

maandag 18 januari 2010

een eerste Test

Hallo Allemaal,

dit is een eerste test om te kijken of het allemaal werkt.